kasza gryczana gotowana na parze

Prosty i najbardziej zdrowy przepis na gotowaną na parze kaszę gryczaną! Owsianka bez soli i oleju to doskonałe danie dietetyczne i wspaniały pomocnik w walce z dodatkowymi kilogramami. Wszystkie składniki odżywcze są maksymalnie zachowane. Taka kasza gryczana nadaje się do ekspresowej diety przez 3 dni, kiedy szybko trzeba zrzucić 2-3 dodatkowe kilogramy. Podczas takiej diety grykę można jeść w nieograniczonych ilościach, pić dużo czystej wody, herbaty (lepiej zielonej) bez cukru i, jeśli chcesz, niskotłuszczowego kefiru (nie więcej niż 1 litr dziennie). Również taka zdrowa kasza gryczana będzie doskonałym dodatkiem do chudego mięsa!
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 80 % 20 g
101 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 5 min
spłucz szklankę gryki i zalej dwiema szklankami wrzącej wody, a następnie zawiń Pojemnik gryką, aby się zaparzył. Po 1,5-2 godzinach gryka jest gotowa. Jedz z korzyścią! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy