dżem z cytryną i morelami na zimę

ulubiona uczta z dzieciństwa! I po prostu niesamowite nadzienie do pieczenia. Pyszny dżem morelowy do spożycia z herbatą lub do słodkich wypieków. Niektóre przepisy sugerują dodanie 0,5 szklanki wody. Ale ja z wodą mam zbyt płynny dżem. Więc gotuję teraz dżem morelowy bez wody. Te owoce są już bardzo soczyste. Czasami trzeba nawet spuścić nadmiar soku z takiej konfitury morelowej.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 46 g
185 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

połam umyte morele na połówki, usuń nasiona. Jeśli morele są duże, pokrój je na 4 części, jeśli są małe, możesz zostawić 2 połówki.

umieść morele w naczyniu do gotowania dżemu, przykryj cukrem, wyciśnij sok z połowy cytryny. Przytrzymaj, aż pojawi się trochę soku i gotuj przez około godzinę, aż zgęstnieje.

dżem morelowy można włożyć do wysterylizowanych słoików i zwinąć na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy