Marshmallow

Poczęstuj siebie i rodzinę domowymi marshmallows! Wszyscy pozostaną zadowoleni! Pyszne i bardzo potrzebne w gospodarstwie Marshmallow można przygotować własnymi rękami w domu. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić pianki.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 70 g
283 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować cukru, syropu inwertowanego, soli, żelatyny, wody, skrobi i cukru pudru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć żelatynę w pół szklanki wody, pozostawić na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostałą wodę wlej do rondla, dodaj sól, cukier, syrop inwertowany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez mieszania przez kolejne 8 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopiona żelatyna na parze w kuchence mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej do odpowiedniego naczynia i zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj gorący syrop.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiększ prędkość miksera i ubijaj przez 8-13 minut, aż masa stanie się biała, gęsta, podobna do białek ubitych na szczyty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na tym etapie możesz użyć pianki jako mastyksu do ciasta. Ale będziemy kontynuować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj folię spożywczą olejem roślinnym, ułóż w płytkiej formie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś masę do formy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Spłaszcz

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj folią na górze i umieść w zimnym miejscu, aby stwardnieć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyciągnij z formularza

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój pianki na kawałki

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwiń każdy kawałek w suchej mieszance cukru pudru i skrobi

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wszyscy, domowe pianki są gotowe!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Możesz traktować rodzinę i przyjaciół!

najpierw ugotuj syrop inwertowany według tego przepisu (link).

rozcieńczyć żelatynę w pół szklanki wody, pozostawić na pół godziny.

pozostałą wodę wlej do rondla, dodaj sól, cukier, syrop inwertowany.

doprowadzić do wrzenia, mieszając. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotowaćbez mieszania przez kolejne 8 minut.

stopiona żelatyna na parze w kuchence mikrofalowej. Wlej do odpowiedniego naczynia i zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach. Stopniowo dodawaj gorący syrop.

Zwiększ prędkość miksera i ubijaj przez 8-13 minut, aż masa stanie się biała, gęsta, podobna do białek ubitych na szczyty. Na tym etapie możesz użyć pianki jako mastyksu do ciasta. Ale będziemy kontynuować.

posmaruj folię spożywczą olejem roślinnym, ułóż w płytkiej formie.

przenieś masę do formy, spłaszcz, przykryj folią na wierzchu i usuń w zimne miejsce, aby stwardnieć.

wymieszaj cukier puder ze skrobią. Pokrój pianki na kawałki i zwiń je w suchą mieszankę.

wszystko, domowe pianki są gotowe, możesz traktować rodzinę i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy