skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować cukru, syropu inwertowanego, soli, żelatyny, wody, skrobi i cukru pudru.
Krok 2:
Rozcieńczyć żelatynę w pół szklanki wody, pozostawić na pół godziny.
Krok 3:
Pozostałą wodę wlej do rondla, dodaj sól, cukier, syrop inwertowany.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez mieszania przez kolejne 8 minut.
Krok 5:
Stopiona żelatyna na parze w kuchence mikrofalowej.
Krok 6:
Wlej do odpowiedniego naczynia i zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach.
Krok 7:
Stopniowo dodawaj gorący syrop.
Krok 8:
Zwiększ prędkość miksera i ubijaj przez 8-13 minut, aż masa stanie się biała, gęsta, podobna do białek ubitych na szczyty.
Krok 9:
Na tym etapie możesz użyć pianki jako mastyksu do ciasta. Ale będziemy kontynuować.
Krok 10:
Posmaruj folię spożywczą olejem roślinnym, ułóż w płytkiej formie.
Krok 11:
Przenieś masę do formy
Krok 12:
Spłaszcz
Krok 13:
Przykryj folią na górze i umieść w zimnym miejscu, aby stwardnieć.
Krok 14:
Wyciągnij z formularza
Krok 15:
Pokrój pianki na kawałki
Krok 16:
Zwiń każdy kawałek w suchej mieszance cukru pudru i skrobi
Krok 17:
Wszyscy, domowe pianki są gotowe!
Krok 18:
Możesz traktować rodzinę i przyjaciół!
najpierw ugotuj
syrop inwertowany
według tego przepisu (link).
rozcieńczyć żelatynę w pół szklanki wody, pozostawić na pół godziny.
pozostałą wodę wlej do rondla, dodaj sól, cukier, syrop inwertowany.
doprowadzić do wrzenia, mieszając. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotowaćbez mieszania przez kolejne 8 minut.
stopiona żelatyna na parze w kuchence mikrofalowej. Wlej do odpowiedniego naczynia i zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach. Stopniowo dodawaj gorący syrop.
Zwiększ prędkość miksera i ubijaj przez 8-13 minut, aż masa stanie się biała, gęsta, podobna do białek ubitych na szczyty. Na tym etapie możesz użyć pianki jako mastyksu do ciasta. Ale będziemy kontynuować.
posmaruj folię spożywczą olejem roślinnym, ułóż w płytkiej formie.
przenieś masę do formy, spłaszcz, przykryj folią na wierzchu i usuń w zimne miejsce, aby stwardnieć.
wymieszaj cukier puder ze skrobią. Pokrój pianki na kawałki i zwiń je w suchą mieszankę.
wszystko, domowe pianki są gotowe, możesz traktować rodzinę i przyjaciół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g