ser z mleka twarogowego i jajek

Super smak ulubionego domowego sera! Zrób rodzinne wakacje! Gruziński Ser Suluguni w domu jest bardzo trudny do przygotowania dla początkującego. Faktem jest, że jest to podpuszczka, warstwowy ser solankowy, którego technologia gotowania ma swoje niuanse. Dlatego wielu robi domowy ser suluguni zupełnie inaczej niż w jego historycznej ojczyźnie. I smakuje też inaczej. W takim domowym serze nie ma łuszczenia. Ale z jakiegoś powodu nazywa się go suluguni.
Ava Ri IAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 10 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

zagotuj mleko i dodaj do niego twaróg. Gdy się zagotuje, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając, aż serwatka się oddzieli.

następnie przez sito z gazą w 2 warstwach wlać do rondla, odcedzić. Pozwól serwatce spłynąć, co można wykorzystać w innych przepisach.

rozłóż lekko ciepłą masę serową w naczyniach, dodaj zmiękczone masło, jajka, sól. Dobrze wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut, mieszając.

posmaruj głęboką miskę masłem, włóż do niej masę serową i wygładź.

ostudź i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

następnie wyjmij ser z miski i przenieś na półmisek. Domowy ser Suluguni jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy