ser z mleka twarogowego i jajek
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagotuj mleko i dodaj do niego twaróg. Gdy się zagotuje, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając, aż serwatka się oddzieli.
następnie przez sito z gazą w 2 warstwach wlać do rondla, odcedzić. Pozwól serwatce spłynąć, co można wykorzystać w innych przepisach.
rozłóż lekko ciepłą masę serową w naczyniach, dodaj zmiękczone masło, jajka, sól. Dobrze wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut, mieszając.
posmaruj głęboką miskę masłem, włóż do niej masę serową i wygładź.
ostudź i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
następnie wyjmij ser z miski i przenieś na półmisek. Domowy ser Suluguni jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g