przepis na ślimaki winogronowe

czasami warto zafundować sobie coś niezwykłego i niepowtarzalnego w smaku! Przepis na ślimaki dla niesfornych! Gotowanie ślimaków Proces jest trochę ponury, ale wynik jest tego wart!
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 5 % 1 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 15 min
jak gotować ślimaki

ślimaki winogronowe należy umieścić w nieszczelnym pojemniku i przechowywać na dnie lodówki przez kilka dni temp.+ 3 stopnie. Ślimaki muszą w tym czasie uwolnić żołądki.


Następnie należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą i gotować przez 15 minut we wrzącej wodzie.

spuść wodę, usuń ślimaki z domów (wykałaczką). Spłucz w wodzie.

gotuj przez 1,5-2 godziny w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, pieprzu, białego wina do smaku.

wymieszaj z masłem szczyptę soli, posiekany koperek, czosnek. Możesz użyć blendera.

ugotowane ślimaki wepchnij z powrotem do domów i przykryj wejście zielonym olejem.

musisz jeść ślimaki, podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty, aby olej się zagotował. Wyjmij wykałaczkami.

świetna przekąska do wina!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ślimaki winogronowe - 90   kcal/100g

Podobne przepisy