przepis na ślimaki winogronowe
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
jak gotować ślimaki
ślimaki winogronowe należy umieścić w nieszczelnym pojemniku i przechowywać na dnie lodówki przez kilka dni temp.+ 3 stopnie. Ślimaki muszą w tym czasie uwolnić żołądki.
Następnie należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą i gotować przez 15 minut we wrzącej wodzie.
spuść wodę, usuń ślimaki z domów (wykałaczką). Spłucz w wodzie.
gotuj przez 1,5-2 godziny w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, pieprzu, białego wina do smaku.
wymieszaj z masłem szczyptę soli, posiekany koperek, czosnek. Możesz użyć blendera.
ugotowane ślimaki wepchnij z powrotem do domów i przykryj wejście zielonym olejem.
musisz jeść ślimaki, podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty, aby olej się zagotował. Wyjmij wykałaczkami.
świetna przekąska do wina!
ślimaki winogronowe należy umieścić w nieszczelnym pojemniku i przechowywać na dnie lodówki przez kilka dni temp.+ 3 stopnie. Ślimaki muszą w tym czasie uwolnić żołądki.
Następnie należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą i gotować przez 15 minut we wrzącej wodzie.
spuść wodę, usuń ślimaki z domów (wykałaczką). Spłucz w wodzie.
gotuj przez 1,5-2 godziny w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, pieprzu, białego wina do smaku.
wymieszaj z masłem szczyptę soli, posiekany koperek, czosnek. Możesz użyć blendera.
ugotowane ślimaki wepchnij z powrotem do domów i przykryj wejście zielonym olejem.
musisz jeść ślimaki, podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty, aby olej się zagotował. Wyjmij wykałaczkami.
świetna przekąska do wina!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g