twardy ser na mleku jajka zsiadłe
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
pół litra mleka zakwasić do zakwaszenia.
ubij kwaśne mleko i 4 jajka trzepaczką, aż śmietana będzie gładka.
dwa litry pasteryzowanego (jest to wymagane) świeżego mleka doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień, mieszając, dodaj mieszaninę jajek. Mieszając, poczekaj, aż płyn rozdzieli się na serwatkę i zsiadłą część. Zajmie to około 10 minut.
Wrzuć durszlak z gazą, pozwól serwatce spłynąć.
jeśli zdecydujesz się dodać paprykę i koperek, czas to wszystko pokroić.
sól masę serową, dodaj koperek i pieprz, wymieszaj.
umieść ser w odpowiedniej formie, umieść ładunek na wierzchu i trzymaj tak przez 10 godzin.
po twardy ser zetrzyj solą i wstaw do lodówki na 2 godziny, przykryty folią. Wszystko, domowy twardy ser można podawać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g