twardy ser na mleku jajka zsiadłe

ten przepis pomoże Ci stworzyć rodzaj najwyższej jakości sera. Niesamowicie pyszny domowy twardy ser! Spróbuj gotować!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

pół litra mleka zakwasić do zakwaszenia.

ubij kwaśne mleko i 4 jajka trzepaczką, aż śmietana będzie gładka.

dwa litry pasteryzowanego (jest to wymagane) świeżego mleka doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień, mieszając, dodaj mieszaninę jajek. Mieszając, poczekaj, aż płyn rozdzieli się na serwatkę i zsiadłą część. Zajmie to około 10 minut.

Wrzuć durszlak z gazą, pozwól serwatce spłynąć.

jeśli zdecydujesz się dodać paprykę i koperek, czas to wszystko pokroić.

sól masę serową, dodaj koperek i pieprz, wymieszaj.

umieść ser w odpowiedniej formie, umieść ładunek na wierzchu i trzymaj tak przez 10 godzin.

po twardy ser zetrzyj solą i wstaw do lodówki na 2 godziny, przykryty folią. Wszystko, domowy twardy ser można podawać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy