Homshurbo

pyszny smak tego dania z pewnością spodoba się całej rodzinie!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 35 % 7 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h
Kuchnia Tadżycka słynie przede wszystkim z pilawów. I osobiście, kiedy słyszę wyrażenie "kuchnia Tadżycka", od razu wyobrażam sobie jagnięcinę. Tak, to mięso jest głównym składnikiem większości potraw tadżyckich i ogólnie każdej kuchni wschodniej. I wydaje mi się, że jest to duży, ciężki kawałek jagnięciny. Kolejną osobliwością kuchni azjatyckiej jest to, że wszystko powinno być pokrojone grubo, niedbale, bo usta cieszą się dużym kawałkiem :)
zapoznajmy się z przepisem kulinarnym tadżyckiej zupy "Homshurbo". Jest bardzo prosty i sycący. Stanie się więc zdrowym daniem w twoim arsenale.
posiekaj jagnięcinę na duże (zgodnie z umową) kawałki, wrzuć do zimnej wody, zagotuj na małym ogniu, usuń pianę i gotuj przez około godzinę. W tym czasie obieramy warzywa. Ziemniaki, cebulę i marchewkę kroimy na duże kawałki (w oryginale wcale nie trzeba ciąć! ale to już za dużo). Rzucamy warzywa do mięsa i gotujemy do miękkości. 10-15 minut przed gotowaniem dodaj posiekane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), przyprawy, sól.
podając posypujemy posiekanymi ziołami :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy