Homshurbo
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Kuchnia Tadżycka słynie przede wszystkim z pilawów. I osobiście, kiedy słyszę wyrażenie "kuchnia Tadżycka", od razu wyobrażam sobie jagnięcinę. Tak, to mięso jest głównym składnikiem większości potraw tadżyckich i ogólnie każdej kuchni wschodniej. I wydaje mi się, że jest to duży, ciężki kawałek jagnięciny. Kolejną osobliwością kuchni azjatyckiej jest to, że wszystko powinno być pokrojone grubo, niedbale, bo usta cieszą się dużym kawałkiem :)
zapoznajmy się z przepisem kulinarnym tadżyckiej zupy "Homshurbo". Jest bardzo prosty i sycący. Stanie się więc zdrowym daniem w twoim arsenale.
posiekaj jagnięcinę na duże (zgodnie z umową) kawałki, wrzuć do zimnej wody, zagotuj na małym ogniu, usuń pianę i gotuj przez około godzinę. W tym czasie obieramy warzywa. Ziemniaki, cebulę i marchewkę kroimy na duże kawałki (w oryginale wcale nie trzeba ciąć! ale to już za dużo). Rzucamy warzywa do mięsa i gotujemy do miękkości. 10-15 minut przed gotowaniem dodaj posiekane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), przyprawy, sól.
podając posypujemy posiekanymi ziołami :)
zapoznajmy się z przepisem kulinarnym tadżyckiej zupy "Homshurbo". Jest bardzo prosty i sycący. Stanie się więc zdrowym daniem w twoim arsenale.
posiekaj jagnięcinę na duże (zgodnie z umową) kawałki, wrzuć do zimnej wody, zagotuj na małym ogniu, usuń pianę i gotuj przez około godzinę. W tym czasie obieramy warzywa. Ziemniaki, cebulę i marchewkę kroimy na duże kawałki (w oryginale wcale nie trzeba ciąć! ale to już za dużo). Rzucamy warzywa do mięsa i gotujemy do miękkości. 10-15 minut przed gotowaniem dodaj posiekane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), przyprawy, sól.
podając posypujemy posiekanymi ziołami :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g