Żur z wędzonego mostka

obfita Polska zupa doskonale zaspokoi głód, zachwycając smakiem!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 77 % 30 g
163 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 45 min

Zhur to obfita zupa, która jest bardzo popularna w Polsce. Samo to danie ma słowiańskie korzenie i jest znane od dawna. Główną atrakcją tego jedzenia jest zakwas z mąki żytniej lub owsianej, który nazywa się Zhur. Szczególną dumą polskich kucharzy jest żur z wędzonym mostkiem. Proponuję przygotować zupę według tego kulinarnego przepisu, aby poczuć smak Polski i starożytnej kuchni słowiańskiej! Najpierw musimy przygotować zakwas. Aby to zrobić, rozcieńczyć mąkę żytnią lub owsianą w wodzie i umieścić w ciepłym miejscu do fermentacji przez 3-4 dni. Teraz przejdźmy do przygotowania zupy. Ugotuj bulion z kości, mostka i warzyw, wstępnie posiekanych, odcedź go i wlej zakwas do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, posolić i dodać wędzony mostek i czosnek, zmielony razem z solą. Z kości, warzyw i wędzonego mostka ugotuj bulion. Odcedź, wlej do niego żur, zagotuj i Posol. Żur należy podawać na zimno ze śmietaną i połową gotowanego jajka. Jest kwaśny w smaku, orzeźwiający, sycący, a jednocześnie bardzo zdrowy, ponieważ zakwas żytni lub owsiany zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych. Będzie szczególnie dobry w letnim upale. Upewnij się, że twoi domownicy poproszą o suplementy, więc przygotuj więcej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy