skład / składniki
metoda gotowania
Zhur to obfita zupa, która jest bardzo popularna w Polsce. Samo to danie ma słowiańskie korzenie i jest znane od dawna. Główną atrakcją tego jedzenia jest zakwas z mąki żytniej lub owsianej, który nazywa się Zhur. Szczególną dumą polskich kucharzy jest żur z wędzonym mostkiem. Proponuję przygotować zupę według tego kulinarnego przepisu, aby poczuć smak Polski i starożytnej kuchni słowiańskiej! Najpierw musimy przygotować zakwas. Aby to zrobić, rozcieńczyć mąkę żytnią lub owsianą w wodzie i umieścić w ciepłym miejscu do fermentacji przez 3-4 dni. Teraz przejdźmy do przygotowania zupy. Ugotuj bulion z kości, mostka i warzyw, wstępnie posiekanych, odcedź go i wlej zakwas do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, posolić i dodać wędzony mostek i czosnek, zmielony razem z solą. Z kości, warzyw i wędzonego mostka ugotuj bulion. Odcedź, wlej do niego żur, zagotuj i Posol. Żur należy podawać na zimno ze śmietaną i połową gotowanego jajka. Jest kwaśny w smaku, orzeźwiający, sycący, a jednocześnie bardzo zdrowy, ponieważ zakwas żytni lub owsiany zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych. Będzie szczególnie dobry w letnim upale. Upewnij się, że twoi domownicy poproszą o suplementy, więc przygotuj więcej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g