zupa z soczewicy chuda
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc pierwszą rzeczą, którą musimy posortować soczewicę, dokładnie ją spłukać i zalać wodą przez 10 minut. Wydaje mi się, że szybciej się ugotuje, chociaż może to być zbędne. W tej samej wodzie podpalamy. Niezapomniane jest wrzucenie czosnku na patelnię, a jeśli jest oczywiście tymianek. Gotuj przez 40 minut, a w tym czasie mamy czas na spasowanie cebuli z pomidorami na oleju roślinnym, pod koniec pasażu dodaj trochę mąki. Włóż Pasaż do zupy i gotuj do miękkości przez kolejne 10-15 minut.
na stole posypuję zupę pietruszką i czerwoną papryką, ale papryka jest kwestią gustu, jest zbyt ostra.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g