skład / składniki
metoda gotowania
blizna musi być starannie przygotowana, aby nie miała żadnych obcych zapachów. Aby to zrobić, zeskrob flaki nożem, jeszcze lepiej-szczotką, kilkakrotnie spłucz zimną wodą, zagotuj i wlej bulion. W razie potrzeby tę procedurę można powtórzyć. Teraz przygotujemy bulion kostny, odlejemy połowę i ugotujemy flaczki w bulionie pozostałym w rondlu. Zajmie to około 4 godzin, ale nie szukamy łatwych sposobów! Zwłaszcza, że danie jest warte wysiłku! Następnie włóż połowę warzyw, wstępnie posiekanych, do bulionu. A druga połowa musi być smażona w tłuszczu. Mąkę lekko smażymy w tłuszczu, rozcieńczamy połową bulionu, który odlaliśmy i gotujemy. Ugotowane flaki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do sosu mącznego, dodajemy tam warzywa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z tartym serem, papryką, majerankiem i imbirem. Teraz możesz skosztować legendarnego polskiego Dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal / 100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g
- Flaki - 97 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g