skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować przekąskę w postaci szmaragdowych kulek ze śledziem, potrzebujemy: filetów śledziowych; gotowane ziemniaki, jajka na twardo; majonez,koperek, czarny pieprz i sól. Ziarna granatu do dekoracji.
Krok 2:
Filety śledziowe osuszyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć resztki oleju. Jeśli używasz całego śledzia, oddziel filet od kości.
Krok 3:
Filety pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Następnie schłodzić i oczyścić. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj również na grubej tarce.
Krok 6:
W salaterce połącz śledzie, starte ziemniaki i jajka. Sól, pieprz i dopraw majonezem.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj. Umieść powstałą masę w lodówce na 20 minut.
Krok 8:
Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Krok 9:
Z schłodzonej masy śledziowo-warzywnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa się rozpadnie, lepiej uformować kulki mokrymi rękami.
Krok 10:
Rzuć kulki śledziowe w posiekany koperek.
Krok 11:
Ułóż kulki na talerzu, posyp ziarnami granatu i podawaj. Smacznego!
ta przekąska wymaga tylko 3 głównych składników i majonezu. Ale dzięki kształtowi, zmiażdżonym zieleniom i ziarnom granatu przystawka zamienia się w prawdziwe świąteczne danie, które gotuje się w ciągu kilku minut. Główną zaletą tego dania jest jego przystępność cenowa. Ziemniaki, jajka i majonez znajdują się w prawie każdej lodówce. Kup tylko śledzie - a wspaniała przekąska jest prawie gotowa.
Śledź można zastąpić inną lekko soloną rybą. Będzie bardzo smaczny z czerwoną rybą.
widziałem opcje, w których oprócz wymienionych składników można dodać ser topiony (np. przyjaźń, Bursztyn). Możesz również użyć zwykłego sera zamiast sera topionego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g