szmaragdowe kulki śledziowe przekąska

Ta piękna przekąska będzie pasować do stołu noworocznego. Jeśli chcesz zaskoczyć gości niezwykłą przekąską - przygotuj te kulki. Ze względu na swój wygląd ta przekąska będzie szczególnie ważna na stole noworocznym. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, a składniki wymagają minimum.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 19 % 5 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować przekąskę w postaci szmaragdowych kulek ze śledziem, potrzebujemy: filetów śledziowych; gotowane ziemniaki, jajka na twardo; majonez,koperek, czarny pieprz i sól. Ziarna granatu do dekoracji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety śledziowe osuszyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć resztki oleju. Jeśli używasz całego śledzia, oddziel filet od kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Następnie schłodzić i oczyścić. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj również na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz śledzie, starte ziemniaki i jajka. Sól, pieprz i dopraw majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj. Umieść powstałą masę w lodówce na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z schłodzonej masy śledziowo-warzywnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa się rozpadnie, lepiej uformować kulki mokrymi rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzuć kulki śledziowe w posiekany koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż kulki na talerzu, posyp ziarnami granatu i podawaj. Smacznego!

ta przekąska wymaga tylko 3 głównych składników i majonezu. Ale dzięki kształtowi, zmiażdżonym zieleniom i ziarnom granatu przystawka zamienia się w prawdziwe świąteczne danie, które gotuje się w ciągu kilku minut. Główną zaletą tego dania jest jego przystępność cenowa. Ziemniaki, jajka i majonez znajdują się w prawie każdej lodówce. Kup tylko śledzie - a wspaniała przekąska jest prawie gotowa.
Śledź można zastąpić inną lekko soloną rybą. Będzie bardzo smaczny z czerwoną rybą.
widziałem opcje, w których oprócz wymienionych składników można dodać ser topiony (np. przyjaźń, Bursztyn). Możesz również użyć zwykłego sera zamiast sera topionego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy