skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty według listy. Paluszki krabowe (jeden kij krabowy odłożyć cały na bok) należy lekko zamrozić i zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli nie pocierają się dobrze, pokrój bardzo drobno. Nie pocierałem ich dobrze, więc część przetarłem, część bardzo drobno posiekałem. Odłóż 1/3 startych paluszków krabowych na bok, resztę włóż do głębokiej miski.
Krok 2:
Dodaj ser śmietankowy do pokruszonych paluszków krabowych. Ser śmietankowy można zastąpić serem topionym, ale należy go również zetrzeć na drobnej tarce (wstępnie lekko zamrozić, aby łatwiej się zetrzeć).
Krok 3:
Ugotowane i schłodzone jajka obrać, a także zetrzeć na drobnej tarce. Dodaj posiekane jajka do miski do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 4:
Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez prasę, dodać do sałatki. Twardy ser zetrzeć na drobnej tarce i dodać do miski i wymieszać. Spróbuj soli, w razie potrzeby sól. Włóż przygotowaną masę do lodówki na pół godziny. Ochłodzi się i łatwiej będzie z niego zrobić myszy.
Krok 5:
Wytnij cienkie paski z paluszka kraba - będą to kucyki myszy. Umyj świeże rzodkiewki i cienko pokrój w plasterki, a następnie pokrój na pół - będą to uszy myszy. Groszek czarnego pieprzu naśladuje nos i oczy. Tylko nie zapomnij o tym ostrzec wszystkich, aby nie jedli razem z myszami! Podziel masę na 7-9 części, zwiń piłkę z każdej i uformuj gruszkę. Zwiń każdy kęs w odłożone wióry kraba.
Krok 6:
Do każdej myszy włóż uszy rzodkiewki, oczy z czarnego pieprzu i ogony z paluszka kraba. Połóż przygotowane myszy na pięknym naczyniu, połóż kawałki sera i możesz je podać.
to bardzo dobra tradycja dekorowania stołu noworocznego nie tylko świątecznym wystrojem, ale także oryginalnymi potrawami. Gospodynie domowe mogą pokazać swój talent kulinarny i bogatą wyobraźnię, wymyślając potrawy o różnym składzie i wyglądzie, a wszyscy Goście i domownicy zapamiętają taki stół na długie lata.
sałatka krabowa w postaci myszy jest bardzo prosta w składzie, a Robienie z niej zwierząt nie będzie trudne. Dlatego proponuję włączyć tę przystawkę do menu świątecznego stołu na nowy rok 2020!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g