Sałatka z małżami w puszkach

Spróbuj tej niesamowicie pysznej i delikatnej sałatki! Sałatka z małżami w puszkach okazuje się bardzo smaczna i dość pożywna. Dzięki małżom w puszkach zyskuje morskie, śródziemnomorskie nuty. A ze względu na dużą liczbę warzyw w kompozycji okazuje się dość sycący.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
58 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przede wszystkim musisz przygotować warzywa. Opłucz ziemniaki i marchewkę pod bieżącą wodą. Następnie umieścić je na patelni bez czyszczenia i zalać wodą. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj warzywa, aż będą całkowicie ugotowane. Ważna uwaga-jeśli gotujesz warzywa w jednym rondlu, warto wziąć pod uwagę fakt, że marchewki z reguły gotują się nieco szybciej. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy i jej odmiany.

po przygotowaniu warzyw należy je schłodzić. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę.

otwórz słoik ze słodką kukurydzą i osusz solankę. Wrzuć kukurydzę na sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

małże do tej sałatki lepiej wziąć konserwy - mniej kłopotów z nimi. Ponadto ich smak będzie bardziej odpowiedni dla tego przepisu. Odcedź również małże i wyrzuć je na duże sito.

cebula do sałatki najlepiej nadaje się czerwona. Po pierwsze, jest zdrowszy niż zwykła cebula, a po drugie będzie lepiej wyglądać w sałatce z resztą składników. Najpierw musisz go obrać, a następnie spłukać, osuszyć i drobno posiekać w kostkę.

kiszone ogórki wyjmij ze słoika i pozwól im trochę wyschnąć, aby sałatka nie była zbyt rzadka. Następnie połóż ogórki na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki.

następnie wszystkie przygotowane produkty (ziemniaki, marchew, cebula, ogórki kiszone, kukurydza i małże) przełożyć do dużej miski i wymieszać.

koperek opłucz pod zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj.

w osobnym pojemniku wymieszaj majonez z posiekanym koperkiem. Następnie dopraw sałatkę tym sosem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do swoich upodobań.

przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na godzinę do namoczenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy