skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz przygotować warzywa. Opłucz ziemniaki i marchewkę pod bieżącą wodą. Następnie umieścić je na patelni bez czyszczenia i zalać wodą. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj warzywa, aż będą całkowicie ugotowane. Ważna uwaga-jeśli gotujesz warzywa w jednym rondlu, warto wziąć pod uwagę fakt, że marchewki z reguły gotują się nieco szybciej. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy i jej odmiany.
po przygotowaniu warzyw należy je schłodzić. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę.
otwórz słoik ze słodką kukurydzą i osusz solankę. Wrzuć kukurydzę na sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
małże do tej sałatki lepiej wziąć konserwy - mniej kłopotów z nimi. Ponadto ich smak będzie bardziej odpowiedni dla tego przepisu. Odcedź również małże i wyrzuć je na duże sito.
cebula do sałatki najlepiej nadaje się czerwona. Po pierwsze, jest zdrowszy niż zwykła cebula, a po drugie będzie lepiej wyglądać w sałatce z resztą składników. Najpierw musisz go obrać, a następnie spłukać, osuszyć i drobno posiekać w kostkę.
kiszone ogórki wyjmij ze słoika i pozwól im trochę wyschnąć, aby sałatka nie była zbyt rzadka. Następnie połóż ogórki na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki.
następnie wszystkie przygotowane produkty (ziemniaki, marchew, cebula, ogórki kiszone, kukurydza i małże) przełożyć do dużej miski i wymieszać.
koperek opłucz pod zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj.
w osobnym pojemniku wymieszaj majonez z posiekanym koperkiem. Następnie dopraw sałatkę tym sosem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do swoich upodobań.
przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na godzinę do namoczenia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g