przekąska z bakłażana - smalec po żydowsku

zdecydowanie spróbuj zrobić to danie! Przepis zawiera tylko dwa warzywa i trochę przypraw, a smak jest niesamowity!Możesz jeść po prostu z chlebem lub z barszczem lub z kapustą.Będzie to również istotne w zimie dla smacznego zapobiegania chorobom.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 50 % 9 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy małe bakłażany, myjemy i obieramy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj bakłażany do miękkości w słonej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane bakłażany wrzucamy do durszlaka.Pozwól wodzie spłynąć i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obieramy główkę czosnku,to głowa, a nie ząbek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel czarny pieprz w moździerzu.Możesz wziąć gotowy mielony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone bakłażany wraz z czosnkiem przewijamy przez maszynę do mięsa.Okazuje się, że jest to zielonkawa masa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez do tej masy.Majonez musi być najgrubszy,nie może być mowy o żadnej niskokalorycznej.Chcemy uzyskać smak podobny do smalcu.Wszystko dokładnie wymieszaj i .....

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otrzymujemy taki biały, zwiewny urok!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz włóż zmielony pieprz, nadal możesz posolić do smaku.Ale z reguły wystarczy sól w wodzie, którą bakłażan wchłonął podczas gotowania.Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto taka przekąska.Próbujemy od razu, po prostu nie można się oprzeć!Na początku przekąska będzie smakować jak Wyspa, dominować będzie smak czosnku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do słoików i włóż do lodówki.Następnego dnia przekąska zostanie zaparzona, nastąpi wymiana smaków i stanie się bardziej zrównoważona i bogata.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na kawałku chleba żytniego.A smak Cię zachwyci!

ten przepis oczywiście pochodzi z internetu, ale niewiele osób zwraca na niego uwagę i na próżno.O zaradności w gotowaniu, przedstawicieli narodu żydowskiego, krążą legendy.Znamy wiele prostych, tanich i bardzo smacznych przepisów, chętnie je przygotowujemy.I zastanawiamy się, musimy tak myśleć, jak z niczego, ale okazuje się, że to pyszne!Teraz w sezonie świeżych warzyw zdecydowanie powinieneś spróbować przygotować tę przekąskę.Jestem pewna, że wiele osób ją polubi.Cóż,jeśli lubisz, radzę zaopatrzyć się w bakłażany na przyszłość.W tym celu gotuję je w słonej wodzie i zamrażam.Zimą pozostaje tylko wyjąć z zamrażarki, rozmrozić gotowy półprodukt i od kroku siódmego przygotować przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy