Makaron spaghetti z pieczarkami i twardym parmezanem

Szybki i pyszny obiad dla dużej rodziny! Jedna z najpopularniejszych włoskich potraw o niesamowitym smaku i cudownym aromacie!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 65 % 26 g
165 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotujemy spaghetti z grzybami i przygotowujemy niezbędne produkty, przyprawy, myjemy i myjemy pieczarki. Na kuchence kładziemy garnek z wodą, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Arbitralnie pokrój głowę cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż cebulę na złoty kolor na patelni rozgrzanej na kuchence z olejem roślinnym lub oliwą z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W garnku z gotowaną wodą delikatnie rozłóż spaghetti.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki kroimy arbitralnie, ale niezbyt drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pieczarki na patelnię do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól do smaku, wymieszaj i smaż przez około 11 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowanego spaghetti wysyłamy do durszlaka i spuszczamy wodę, a następnie kładziemy na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pieczarki smażone z cebulą na talerzu do spaghetti.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obficie posyp startym parmezanem na wierzchu i włóż do kuchenki mikrofalowej na dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

jedna z najpopularniejszych włoskich potraw makaron z grzybami-niesamowite pyszne o cudownym smaku! Lubisz grzyby - następnie ugotuj makaron! Szybka Kolacja w 15 minut ze spaghetti i grzybami przypadnie do gustu całej rodzinie.
Spaghetti urodziło się w Neapolu i zawdzięcza swoją nazwę Antonio Viviani, który nadał im tak przydomek w 1842 r.ze względu na podobieństwo do odcinków Sznurka (Wł. spago). W mieście Pontedassio, niedaleko Genui, otwarto Muzeum spaghetti, w którym zebrano setki przepisów na przyprawy i sosy. Znajduje się tam również akt notarialny (z archiwum Genui) z 4 lutego 1279 roku, potwierdzający istnienie kulinarnego wyrobu z ciasta zwanego "makaronis". Tradycyjnym centrum "święta makaronu" jest miasto Gragnano, niedaleko Neapolu. Powodem tego jest być może fakt, że znalezione tam dokumenty, datowane na 1502 rok, opisują proces wytwarzania "Maccaroni", które później stały się jednym z najpopularniejszych potraw na świecie i symbolem Włoch.
obecnie obszar Gragnano skupia do jednej dziesiątej wszystkich włoskich fabryk makaronów, które dostarczają trzy miliony ton makaronu na rynki Europy, Azji, Ameryki i Australii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy