okroshka z filetem z kurczaka

Ta okroshka jest bardzo odświeżająca. Najlepiej gotować latem! W tym przepisie nie ma konkretnych składników, co czyni go pysznym dla prawie każdego.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Ugotuj kurczaka, ziemniaki i jajka. Pozwól im ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Pokrój kurczaka. Zostaw bulion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Pokrój ogórki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Pokrój jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Pokrój ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Posiekaj koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Wlej wszystkie składniki na patelnię i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Dodaj śmietanę i wszystko ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Dodaj bulion i sól. W żadnym wypadku nie napełniaj okroshki gorącym bulionem, w przeciwnym razie śmietana się zwinie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Pamiętaj, aby dodać kwas cytrynowy! Wymieszaj wszystko ponownie i pozwól mu parzyć przez 30 minut. Gotowe!

to bardzo prosty i letni przepis na okroshkę.

próbowałem wielu różnych przepisów od moich znajomych, w kawiarniach i jadalniach. Ale moim zdaniem najsmaczniejsza okazała się moja mama. Nie ma w nim specyficznych składników (oliwki, grzyby, słone śliwki itp.), więc taka okroshka spodoba się wielu. Zwłaszcza tym, którzy jeszcze tego nie próbowali.

również w tym przepisie Lubię zamieniać kurczaka na kiełbasę, a świeże ogórki na słone. W takim przypadku można go jeść zimą. Ale najlepiej jest jeść go latem, ponieważ świeży okroshechka z lodówki jest bardzo orzeźwiający w nieznośnym upale. Jeśli masz duszę do niektórych składników, możesz dodać je do swojego gustu bez wyrzutów sumienia. Możesz także dodać różne przyprawy według własnego uznania, jeśli lubisz ostrzejszy lub bogatszy smak. Osobiście uważam, że ciasta z mięsem doskonale łączą się z okroshką, doskonale podkreślają smak i dają więcej sytości.

Wikipedia mówi nam, że " klasyczny przepis okroshki oznacza użycie kwasu chlebowego jako podstawy. Kwas chlebowy do okroshki powinien być specjalnym, tak zwanym białym kwasem, niesłodzonym, w przeciwieństwie do zwykłego chleba. Brzeczka kwaśna składa się z mąki żytniej, ewentualnie z dodatkiem gryki i pszenicy, a także różnych rodzajów słodu: żytniego, jęczmiennego, gryczanego. Moszcz zakwasza się przygotowanym zakwasem, ewentualnie z dodatkiem mięty.". dlatego ten przepis jest jedną z odmian zimnej zupy. Ale dla uproszczenia nazwiemy to "okroshka".
źródło: https://ru.wikipedia.org/wiki/Окрошка

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy