skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim włącz piekarnik do rozgrzania. Pożądana temperatura to 180 stopni Celsjusza. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotowujemy resztę.
dobrze umyj jabłka. W zasadzie każdy nadaje się do pieczenia, ale lepiej jest wziąć te, które są twardsze i kwaśne. Odmiany silnie skrobiowe ryzykują niewielką utratę integralności. Jabłka należy myć ciepłą wodą i bardzo dobrze. Następnie wytrzyj je czystym ręcznikiem. Odetnij pokrywkę każdego jabłka i ostrożnie Wytnij rdzeń, starając się zachować integralność jabłka. Pamiętaj, aby zostawić skórkę na jabłku, nie dotykaj DNA jabłek, aby każde jabłko zamieniło się w "filiżankę".
w osobnym średnim pojemniku wymieszaj zmielone przyprawy: goździki, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlej do nich brązowy cukier i posiekane orzechy włoskie, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie faszerujemy przygotowane jabłka tą mieszanką.
wlej wodę do naczynia do pieczenia. Musi być do picia. Ostrożnie kładziemy jabłka, na każdym z nich rozprowadzamy masło-dzielimy określoną ilość na cztery sztuki. Przykryj formę podwójną warstwą folii i włóż do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 30 minut. Jeśli jabłka nie zostaną upieczone w tym czasie, możesz wydłużyć czas o kolejne 5-10 minut.
Cóż, podczas pieczenia jabłek w piekarniku przygotujemy sos karmelowy. Aby to zrobić, podgrzej granulowany cukier w rondlu z grubym dnem. Ogrzewanie jest średnie. Topimy go do bursztynowego koloru, ale musisz dobrze uważać, aby się nie spalić. Roztop masło i ubij śmietanę. Dodaj masło i śmietanę do Karmelu i dobrze wymieszaj. Na tym etapie należy zachować szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć.
zdejmij patelnię z ognia i pozwól karmelowi trochę ostygnąć.
pieczone jabłka podajemy na ciepło, polewając karmelem i kładąc lody waniliowe na wierzchu jabłka.
można się cieszyć! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g