pieczone jabłka w karmelu

pyszny deser-nie sposób się nie zakochać! Pieczone jabłka w karmelu to deser, który można przygotować na spotkanie z dziewczynami. Lub po prostu jeśli chcesz zadowolić krewnych czymś bardzo smacznym. Przygotowanie jest dość proste, nie wymaga żadnych specjalnych składników. Podoba się wszystkim!
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 63 % 20 g
181 kcal
IG: 30 / 10 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przede wszystkim włącz piekarnik do rozgrzania. Pożądana temperatura to 180 stopni Celsjusza. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotowujemy resztę.

dobrze umyj jabłka. W zasadzie każdy nadaje się do pieczenia, ale lepiej jest wziąć te, które są twardsze i kwaśne. Odmiany silnie skrobiowe ryzykują niewielką utratę integralności. Jabłka należy myć ciepłą wodą i bardzo dobrze. Następnie wytrzyj je czystym ręcznikiem. Odetnij pokrywkę każdego jabłka i ostrożnie Wytnij rdzeń, starając się zachować integralność jabłka. Pamiętaj, aby zostawić skórkę na jabłku, nie dotykaj DNA jabłek, aby każde jabłko zamieniło się w "filiżankę".

w osobnym średnim pojemniku wymieszaj zmielone przyprawy: goździki, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlej do nich brązowy cukier i posiekane orzechy włoskie, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie faszerujemy przygotowane jabłka tą mieszanką.

wlej wodę do naczynia do pieczenia. Musi być do picia. Ostrożnie kładziemy jabłka, na każdym z nich rozprowadzamy masło-dzielimy określoną ilość na cztery sztuki. Przykryj formę podwójną warstwą folii i włóż do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 30 minut. Jeśli jabłka nie zostaną upieczone w tym czasie, możesz wydłużyć czas o kolejne 5-10 minut.

Cóż, podczas pieczenia jabłek w piekarniku przygotujemy sos karmelowy. Aby to zrobić, podgrzej granulowany cukier w rondlu z grubym dnem. Ogrzewanie jest średnie. Topimy go do bursztynowego koloru, ale musisz dobrze uważać, aby się nie spalić. Roztop masło i ubij śmietanę. Dodaj masło i śmietanę do Karmelu i dobrze wymieszaj. Na tym etapie należy zachować szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć.

zdejmij patelnię z ognia i pozwól karmelowi trochę ostygnąć.

pieczone jabłka podajemy na ciepło, polewając karmelem i kładąc lody waniliowe na wierzchu jabłka.

można się cieszyć! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy