lody z kaszy manny

niezwykły zimny deser z semoliny i owoców. Lekki, niskotłuszczowy deser o kremowo-owocowym aromacie, podobny w konsystencji do lodów zachwyci w upale i nie zaszkodzi sylwetce.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 81 % 22 g
116 kcal
IG: 27 / 27 / 45

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W rondlu wymieszaj semolinę i cukier.Lepiej jest wziąć naczynia o małych rozmiarach i grubym dnie, aby przyszła owsianka była równomiernie ugotowana i nie paliła się.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mleko o temperaturze pokojowej i podpal. Możesz dodać semolinę do wrzącego mleka, wlewając cienkim strumieniem i mieszając, ale przy pierwszej metodzie na pewno nie będzie grudek w owsiance.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu. Gdy owsianka zgęstnieje i zacznie dmuchać, gotuj przez kolejną minutę lub dwie.Pod koniec gotowania dodaj wanilinę. Zamiast tego możesz wziąć ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy = 1 łyżeczka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś semolinę do miski, w której będzie przygotowywany deser. Więc szybciej ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby w ogóle nie czuć kaszy manny, możesz przebić jeszcze ciepłą owsiankę za pomocą blendera zanurzeniowego. Będzie jeszcze bardziej lepki i jednolity.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj semolinę folią spożywczą w kontakcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Zamiast folii odpowiednia jest zwykła plastikowa torba-najważniejsze jest to, że nie tworzy się skorupa ani kondensacja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzona owsianka będzie gęsta, dobrze utrzymująca swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj puree z nektarynek: obierz i przepuść przez sokowirówkę lub zetrzyj na najmniejszej tarce. Otrzymasz sok z dużą ilością miąższu. Ubij semolinę z dużą prędkością, aż będzie puszysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bez przerywania ubijania dodaj do niego przecier owocowy i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś mus do formy i włóż do zamrażarki na 4 godziny.

nektarynę można zastąpić brzoskwiniami, morelami lub bananem. Jeśli dodasz bardziej soczyste owoce-jabłka lub gruszki, po zamrożeniu stanie się twardy, podobny do lodu owocowego.
ilość cukru i zawartość tłuszczu w mleku można dostosować do własnych upodobań. Zamiast zwykłego mleka można również użyć śmietanki ghee lub 10%.
aby mieć mniej kryształków lodu, co 30 minut musisz ubić deser mikserem. Lub po całkowitym zestaleniu przebij blenderem zanurzeniowym i wróć do zamrażarki na 20-30 minut.
możesz również natychmiast wlać mus do kubków porcjowych - w takim przypadku nie musisz go ubijać podczas zamrażania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy