skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W rondlu wymieszaj semolinę i cukier.Lepiej jest wziąć naczynia o małych rozmiarach i grubym dnie, aby przyszła owsianka była równomiernie ugotowana i nie paliła się.
Krok 2:
Dodaj mleko o temperaturze pokojowej i podpal. Możesz dodać semolinę do wrzącego mleka, wlewając cienkim strumieniem i mieszając, ale przy pierwszej metodzie na pewno nie będzie grudek w owsiance.
Krok 3:
Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu. Gdy owsianka zgęstnieje i zacznie dmuchać, gotuj przez kolejną minutę lub dwie.Pod koniec gotowania dodaj wanilinę. Zamiast tego możesz wziąć ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy = 1 łyżeczka.
Krok 4:
Przenieś semolinę do miski, w której będzie przygotowywany deser. Więc szybciej ostygnie.
Krok 5:
Aby w ogóle nie czuć kaszy manny, możesz przebić jeszcze ciepłą owsiankę za pomocą blendera zanurzeniowego. Będzie jeszcze bardziej lepki i jednolity.
Krok 6:
Przykryj semolinę folią spożywczą w kontakcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Zamiast folii odpowiednia jest zwykła plastikowa torba-najważniejsze jest to, że nie tworzy się skorupa ani kondensacja.
Krok 7:
Schłodzona owsianka będzie gęsta, dobrze utrzymująca swój kształt.
Krok 8:
Przygotuj puree z nektarynek: obierz i przepuść przez sokowirówkę lub zetrzyj na najmniejszej tarce. Otrzymasz sok z dużą ilością miąższu. Ubij semolinę z dużą prędkością, aż będzie puszysta.
Krok 9:
Bez przerywania ubijania dodaj do niego przecier owocowy i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 10:
Przenieś mus do formy i włóż do zamrażarki na 4 godziny.
nektarynę można zastąpić brzoskwiniami, morelami lub bananem. Jeśli dodasz bardziej soczyste owoce-jabłka lub gruszki, po zamrożeniu stanie się twardy, podobny do lodu owocowego.
ilość cukru i zawartość tłuszczu w mleku można dostosować do własnych upodobań. Zamiast zwykłego mleka można również użyć śmietanki ghee lub 10%.
aby mieć mniej kryształków lodu, co 30 minut musisz ubić deser mikserem. Lub po całkowitym zestaleniu przebij blenderem zanurzeniowym i wróć do zamrażarki na 20-30 minut.
możesz również natychmiast wlać mus do kubków porcjowych - w takim przypadku nie musisz go ubijać podczas zamrażania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g