Azjatycka pikantna zupa z kurczakiem i warzywami

pikantna, pikantna i niesamowicie pyszna azjatycka zupa! Ten przepis będzie szczególnie dobry w zimnych porach roku, ponieważ okazuje się dość obfity, ostry i pikantny. Ma dość ciekawy, niezwykły smak, ponieważ do jego przygotowania używa się pasty z tradycyjnej tajskiej zupy Tom Yam.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 36 % 5 g
58 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj filet z kurczaka, a następnie usuń filmy i odetnij tłuszcz. Umieść przygotowaną pierś z kurczaka na patelni, zalej ją wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj filety do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie możesz ugotować jajka. Następnie obierz je ze skorupy i pokrój na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz ugotować makaron udon. Aby to zrobić, makaron należy zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować przez 6 minut. Uwaga, aby ugotować 75 gramów makaronu, potrzebujesz co najmniej 750 ml.woda, a aby się nie sklejała, należy ją okresowo mieszać. Gotowy makaron powinien smakować gęsto, ale nie twardo. Po ugotowaniu Udon należy natychmiast spłukać zimną wodą, aby makaron nie był ugotowany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz powinieneś przygotować warzywa do zupy. Aby to zrobić, umyj grzyby i pokrój je na talerze. Umieść kawałek masła na patelni i smaż na nim pokrojone pieczarki przez trzy minuty. Smaż wszystkie warzywa na dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umieść na patelni z grzybami. Smaż warzywa przez kolejną minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie na patelnię dodaj puree pomidorowe i czosnek, zmiażdżone przez czosnek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wyjmij filet z kurczaka z bulionu i ostudź go trochę. Następnie zagotuj filet na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bulion z kurczaka przecedzić przez gazę, aby był przezroczysty. Dodaj trochę wody do rondla z bulionem (do litra), jeśli ugotował się podczas gotowania kurczaka i podpalił. Zagotuj bulion, dodaj do niego bazę do przygotowania zupy Tom Yam, trochę sosu sojowego, przygotowane warzywa i kawałki kurczaka. Gotuj zupę przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania azjatyckiej zupy dodaj do niej wcześniej ugotowany makaron pszenny udon i Posol zupę do smaku i pożądania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zupę do talerzy. Umieść połowę gotowanego jajka na każdym talerzu. Na zupę posyp posiekaną zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy