skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej sałatki warzywnej, obieramy paprykę i kroimy cebulę w półpierścienie.
Krok 2:

Pokrój jeden kilogram papryki o grubości pół centymetra na pół pierścienia.
Krok 3:

Rozłóż posiekaną paprykę w obszernym dziesięciolitrowym rondlu.
Krok 4:

Pokrój trzy kilogramy zielonych pomidorów na półpierścienie i dodaj do rondla do papryki.
Krok 5:

Drobno posiekaj jedno obrane ostre chili.
Krok 6:

Dodaj posiekane chili do garnka do papryki z pomidorami.
Krok 7:

Wlej osiemdziesiąt gramów soli i dwieście pięćdziesiąt gramów cukru na patelnię.
Krok 8:

Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego na patelnię.
Krok 9:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu drewnianą łyżką.
Krok 10:

Dodaj jeden kilogram wcześniej posiekanej cebuli do wspólnej patelni.
Krok 11:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i aby warzywa dały sok, odłóż patelnię na co najmniej dwie godziny.
Krok 12:

Włącz piec na średnim ogniu i włóż patelnię z warzywami, którą zamykamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień pieca i gotujemy warzywa przez piętnaście minut, mieszając łyżką.
Krok 13:

Dodaj sto dwadzieścia pięć mililitrów 9% octu na patelnię pięć minut przed końcem gotowania i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 14:

Ułóż sałatkę na gorąco w wysterylizowanych słoikach.
Krok 15:

Dodaj sok warzywny do słoików aż do góry.
Krok 16:

Szczelnie zamykamy słoiki sterylnymi pokrywkami.
Krok 17:

Odwracamy słoiki i sprawdzając szczelność, przykrywamy kocem lub ciepłym kocem, schładzamy przez kilka godzin i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Krok 18:

Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów!
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki na zimę, która nadaje się jako dodatek do każdego przystawki lub jako samodzielna zimna przekąska! Zimą wszystkim brakuje witamin. Lekarze przepisują nam kompleksy witaminowe z dużą ilością pierwiastków śladowych. Możemy sami pomóc organizmowi radzić sobie z sezonowymi przeziębieniami. Na przykład jest sałatka z zielonych pomidorów, które są bogate w aminokwasy, zawierają omega 3. Podczas obróbki cieplnej wszystkie szkodliwe elementy znikają, a taka sałatka staje się naprawdę zdrową żywnością. Zapisz przepis!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g


