Sałatka z zielonych pomidorów z papryką na zimę

młody-Zielony-pyszny! Przepis jest mistrzem Dania warzywnego! Wspaniały przepis na przygotowanie przepysznej sałatki warzywnej, która nadaje się jako dodatek do każdego przystawki, na pewno wszystkim się spodoba i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
78 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej sałatki warzywnej, obieramy paprykę i kroimy cebulę w półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jeden kilogram papryki o grubości pół centymetra na pół pierścienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż posiekaną paprykę w obszernym dziesięciolitrowym rondlu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój trzy kilogramy zielonych pomidorów na półpierścienie i dodaj do rondla do papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj jedno obrane ostre chili.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane chili do garnka do papryki z pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej osiemdziesiąt gramów soli i dwieście pięćdziesiąt gramów cukru na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu drewnianą łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jeden kilogram wcześniej posiekanej cebuli do wspólnej patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i aby warzywa dały sok, odłóż patelnię na co najmniej dwie godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włącz piec na średnim ogniu i włóż patelnię z warzywami, którą zamykamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień pieca i gotujemy warzywa przez piętnaście minut, mieszając łyżką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sto dwadzieścia pięć mililitrów 9% octu na patelnię pięć minut przed końcem gotowania i ponownie dokładnie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż sałatkę na gorąco w wysterylizowanych słoikach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj sok warzywny do słoików aż do góry.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Szczelnie zamykamy słoiki sterylnymi pokrywkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwracamy słoiki i sprawdzając szczelność, przykrywamy kocem lub ciepłym kocem, schładzamy przez kilka godzin i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów!

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki na zimę, która nadaje się jako dodatek do każdego przystawki lub jako samodzielna zimna przekąska! Zimą wszystkim brakuje witamin. Lekarze przepisują nam kompleksy witaminowe z dużą ilością pierwiastków śladowych. Możemy sami pomóc organizmowi radzić sobie z sezonowymi przeziębieniami. Na przykład jest sałatka z zielonych pomidorów, które są bogate w aminokwasy, zawierają omega 3. Podczas obróbki cieplnej wszystkie szkodliwe elementy znikają, a taka sałatka staje się naprawdę zdrową żywnością. Zapisz przepis!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy