Adjika ze śliwek z papryką

Adjika ze śliwek, która zaskoczy i zachwyci swoim smakiem! . Ma niesamowity aromat i świetnie nadaje się do potraw z drobiu i mięsa. Możesz podać go z makaronem lub ryżem, okazuje się prawdziwym arcydziełem! Pamiętaj, aby przygotować Adjikę według tego przepisu - to ratunek na całą zimę!
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
61 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Umyj śliwkę i pokrój na dwie połowy. Usuń ze środka kości. Wskazana ilość śliwek jest już obrana.
2. Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion. Obieramy również ząbki czosnku.
3. Zmiel wszystkie umyte i obrane składniki w maszynce do mięsa. Przenieś na patelnię i gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Warzywa są dobrze myte pod bieżącą wodą, można je wstępnie namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut.
5. Dodaj sól, przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i drobno posiekane warzywa, gotuj przez kolejne 15-20 minut.
6. W tym czasie sterylizujemy słoiki. Jeszcze nie schłodzoną, gorącą adżikę układamy w słoikach i zamykamy pokrywkami. Następnie odwróć je, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy