Adjika ze śliwek z papryką
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj śliwkę i pokrój na dwie połowy. Usuń ze środka kości. Wskazana ilość śliwek jest już obrana.
2. Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion. Obieramy również ząbki czosnku.
3. Zmiel wszystkie umyte i obrane składniki w maszynce do mięsa. Przenieś na patelnię i gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Warzywa są dobrze myte pod bieżącą wodą, można je wstępnie namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut.
5. Dodaj sól, przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i drobno posiekane warzywa, gotuj przez kolejne 15-20 minut.
6. W tym czasie sterylizujemy słoiki. Jeszcze nie schłodzoną, gorącą adżikę układamy w słoikach i zamykamy pokrywkami. Następnie odwróć je, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g