Kalendarz Sałatkowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj filet z kurczaka z przyprawami, wyjmij z bulionu i ostudź.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce i połóż pierwszą warstwę na dużym naczyniu w kształcie prostokąta.
Krok 3:
Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki i ułóż w następnej warstwie.
Krok 5:
Posmaruj majonezem.
Krok 6:
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i ułożyć na sałatce.
Krok 7:
Posmaruj majonezem.
Krok 8:
Drobno posiekaj cebulę i ułóż w następnej warstwie.
Krok 9:
Posmaruj majonezem.
Krok 10:
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek. Posyp sałatkę białkami - będzie to liść.
Krok 11:
Zrób czapkę kalendarza z żółtek. Wytnij liczbę 1 i nazwę miesiąca z pieprzu, połóż na sałatce. Włóż do lodówki. Sałatka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g