język z bakłażana
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy bakłażany i kroimy na cienkie talerze o szerokości około pół centymetra. Następnie należy je usmażyć, można to zrobić na patelni, ale lubię to bardziej w piekarniku, więc mniej wchłaniają olej. Pieczemy języki w 200 stopniach, gdy smażymy z jednej strony, odwracamy.
2. Umyj paprykę i czosnek, obierz i posiekaj blenderem. Dodaj przyprawy, sól i miód.
3. Bakłażany i mieszankę pieprzu z czosnkiem wkładamy warstwami do wysterylizowanych słoików.
4. Wkładamy słoiki do rondla, napełniamy je wodą, gdy się zagotuje, sterylizujemy przez 20 minut. Przekręcamy pokrywki, odwracamy słoiki i przykrywamy ciepłym kocem. Bakłażany zostawiamy w ten sposób, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g