Język z bakłażana

Jasna, pikantna przekąska rozweseli zimowe dni! Nazwa przekąski & quot; światło & quot;, mówi sama za siebie. Pikantny, pikantny smak czosnku, ta sałatka na zimę nie pozostawi nikogo obojętnym. Wspaniały dodatek do innych potraw.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
87 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Myjemy bakłażany i kroimy na cienkie talerze o szerokości około pół centymetra. Następnie należy je usmażyć, można to zrobić na patelni, ale lubię to bardziej w piekarniku, więc mniej wchłaniają olej. Pieczemy języki w 200 stopniach, gdy smażymy z jednej strony, odwracamy.
2. Umyj paprykę i czosnek, obierz i posiekaj blenderem. Dodaj przyprawy, sól i miód.
3. Bakłażany i mieszankę pieprzu z czosnkiem wkładamy warstwami do wysterylizowanych słoików.
4. Wkładamy słoiki do rondla, napełniamy je wodą, gdy się zagotuje, sterylizujemy przez 20 minut. Przekręcamy pokrywki, odwracamy słoiki i przykrywamy ciepłym kocem. Bakłażany zostawiamy w ten sposób, aż ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy