język z bakłażana z czosnkiem
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Bakłażany kroimy na długie talerze, posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie cała gorycz wyjdzie z warzyw.
2. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Usuń nasiona z papryki chili i drobno posiekaj.
3. Posiekany bakłażan myjemy z soli wodą, przenosimy na patelnię, dodajemy olej i ocet, gotujemy przez 10 minut. Rozłóż czosnek i pieprz.
4. Gorącą przekąskę układamy w wysterylizowanych słoikach. Przekręć i schowaj do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g