język z bakłażana z czosnkiem

lubisz sałatki z niespodzianką? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Takie bakłażany w puszkach z czosnkiem, poradził mi przyjaciel. Gotuję ten przepis od ponad roku. Ta przekąska doskonale uzupełnia inne potrawy, na przykład ziemniaki lub ryż. Kiedy chcesz czegoś niezwykłego, możesz otworzyć słoik bakłażana zimą i cieszyć się!
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

1. Bakłażany kroimy na długie talerze, posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie cała gorycz wyjdzie z warzyw.
2. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Usuń nasiona z papryki chili i drobno posiekaj.
3. Posiekany bakłażan myjemy z soli wodą, przenosimy na patelnię, dodajemy olej i ocet, gotujemy przez 10 minut. Rozłóż czosnek i pieprz.
4. Gorącą przekąskę układamy w wysterylizowanych słoikach. Przekręć i schowaj do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy