lukier lustrzany jagodowy

lukier z przecieru jagodowego to prawdziwe znalezisko dla hostessy! Chcę podzielić się przepisem na przygotowanie niesamowicie smacznego i pięknego lukru. Niedawno upiekłam ciasto na wakacje i pomyślałam, jak je ozdobić, a potem znajomy poradził mi przygotować lukier jagodowy. Ciasto okazało się nie do pochwały, wszyscy goście byli zachwyceni!
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
199 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Namocz żelatynę zgodnie z instrukcjami, ale na razie zajmiemy się przygotowaniem puree jagodowego.
2. Jagody są dobrze umyte, lekko wysuszone i oczyszczone z łodyg. Truskawki (możesz użyć innych jagód) zmiel blenderem na jednorodną masę. Przenosimy na sito i wycieramy, pozbywając się grudek i nasion. Przesiej cukier puder i wymieszaj z puree. Wlej wrzącą wodę i mieszaj, aż proszek się rozpuści.
3. Rozłóż puree truskawkowe na patelni z grubym dnem, wlej wodę i wymieszaj. W osobnym pojemniku łączymy cukier z pektyną i przenosimy do masy truskawkowej. Mieszając, doprowadzić masę do wrzenia.
4. Patelnię z żelatyną podpalamy, mieszając, czekamy, aż się rozpuści.
Połącz żelatynę i gotową masę. Przebijamy lukier blenderem, ubijamy przez około pięć minut.
Temperatura pracy do nakładania glazury wynosi 30 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy