Adżika ze śliwek
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Śliwkę, kroimy na pół i wyjmujemy kość.
2. Pokrój ostrą paprykę i obierz ją nożem z nasion (lepiej pracować w rękawiczkach, aby nie było oparzeń skóry).
3. Obierz ząbki czosnku. Zmiel wszystkie składniki w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.
4. Przenieś na patelnię, dodaj pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut.
5. W tym czasie przygotujemy słoiki, należy je dobrze umyć i wysterylizować, robię to nad parą lub w kuchence mikrofalowej.
6. Kładziemy gorącą adżikę na słoikach, przykręcamy pokrywki. Pozwól słoikom ostygnąć pod kocem, a następnie włóż do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g