Adżika ze śliwek

pachnąca Śliwkowa adjika na zimę do mięsa i ryb. Aby przygotować śliwkową adżikę na zimę, odpowiednie są dojrzałe owoce, mięsiste, które łatwo oddzielają nasiona. To wspaniały sos, który doskonale uzupełnia różne potrawy. Łatwo się przygotowuje i pomaga przez cały rok.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
74 kcal
IG: 61 / 0 / 39

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Śliwkę, kroimy na pół i wyjmujemy kość.
2. Pokrój ostrą paprykę i obierz ją nożem z nasion (lepiej pracować w rękawiczkach, aby nie było oparzeń skóry).
3. Obierz ząbki czosnku. Zmiel wszystkie składniki w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.
4. Przenieś na patelnię, dodaj pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut.
5. W tym czasie przygotujemy słoiki, należy je dobrze umyć i wysterylizować, robię to nad parą lub w kuchence mikrofalowej.
6. Kładziemy gorącą adżikę na słoikach, przykręcamy pokrywki. Pozwól słoikom ostygnąć pod kocem, a następnie włóż do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy