skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla, dodaj wanilię, podgrzewaj pod zamkniętą pokrywką, aż się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia bez zdejmowania pokrywy.
schłodzone mleko jest filtrowane przez sito.
2. Rozłóż mascarpone w misce (350 g), dodaj kilka kropli rumu i 2 łyżki syropu. Teraz, bijąc mikserem, wlej mleko waniliowe cienkim strumieniem. Na tym etapie krem będzie przypominał konsystencję ciasta naleśnikowego - taki krem nadaje się do smarowania ciast.
3. Ubij resztę mascarpone z pozostałym syropem. Ubij śmietanę osobno. Połącz bitą śmietanę i ser w częściach, delikatnie mieszając. Wszyscy! Ciasto można posmarować powstałym kremem! Będzie dobrze trzymał się i wyglądał po bokach ciast.
4. Po udekorowaniu ciasta kremem należy go przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę, aby krem był jeszcze smaczniejszy.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g