krem mascarpone do ciasta z rumem i śmietaną

magiczny krem serowy na pyszne ciasto! Przedstawiam wam krem na bazie sera mascarpone i śmietany. Krem doskonale nadaje się do smarowania ciast, a także dobrze trzyma się boków ciasta, nie ślizga się i ma niepowtarzalny kremowy smak.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 62 % 28 g
węglowodany 29 % 13 g
336 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Wlej mleko do rondla, dodaj wanilię, podgrzewaj pod zamkniętą pokrywką, aż się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia bez zdejmowania pokrywy.
schłodzone mleko jest filtrowane przez sito.
2. Rozłóż mascarpone w misce (350 g), dodaj kilka kropli rumu i 2 łyżki syropu. Teraz, bijąc mikserem, wlej mleko waniliowe cienkim strumieniem. Na tym etapie krem będzie przypominał konsystencję ciasta naleśnikowego - taki krem nadaje się do smarowania ciast.
3. Ubij resztę mascarpone z pozostałym syropem. Ubij śmietanę osobno. Połącz bitą śmietanę i ser w częściach, delikatnie mieszając. Wszyscy! Ciasto można posmarować powstałym kremem! Będzie dobrze trzymał się i wyglądał po bokach ciast.
4. Po udekorowaniu ciasta kremem należy go przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę, aby krem był jeszcze smaczniejszy.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy