puree z groszku z żeberkami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
groszek myjemy kilka razy pod bieżącą wodą, aby zmyć kurz. Spłukany groszek zalać zimną wodą i pozostawić na 2-3 godziny.
Włącz Multicooker w programie "Pieczenie", wlej olej roślinny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozłóż posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju i smaż dosłownie 4-5 minut, po czym dodaj przygotowany groszek, sól, wlej wodę.
czas gotowania można ustawić ręcznie-jest to około 2 godzin, ale można również samodzielnie monitorować gotowość i określić odpowiedni stopień ugotowania grochu (Lubię puree owsiane, a ktoś woli nierozgotowany groszek).
10 minut przed końcem gotowania rozłóż żeberka pokrojone na porcje.
podawaj owsiankę grochową na stole posypaną suchymi przyprawami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g