jajko po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Wysokie kanapki nie pozostawiają nikogo obojętnym! Bardzo popularne danie w USA. Zwykle przygotowywany na śniadanie. Znakomicie wygląda, ma niezrównany smak. Przygotuj takie kanapki i przekonaj się osobiście!
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 56 % 27 g
węglowodany 25 % 12 g
363 kcal
IG: 8 / 92 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Pokrój bagietkę na kawałki (o grubości około 6-7 cm), odwróć i odetnij górę.
2. Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy na mieszance oliwy z oliwek i masła. Dodaj szpinak, sól i pieprz do cebuli, smaż, aż liście będą miękkie.
3. Zawartość patelni wyjmujemy do osobnego pojemnika i smażymy cienkie paski boczku.
4. Na tłuszczu pozostałym po boczku smażyć kawałki bagietki, dociskając kawałki szpatułką, nadając im bardziej płaski kształt.
5. Ubij żółtka blenderem, dodając sól, sok z cytryny i paprykę. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i dodaj je do żółtek, ponownie ubij. Wlej sos do rondla i podgrzej w łaźni wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmij patelnię i ostudź SOS.
6. Innym składnikiem kanapki jest jajko w koszulce. Takie jajko jest gotowane bez skorupy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy. Rozbij jajko do kubka, wlej do wrzącej wody. W rezultacie żółtko nie powinno być strome, więc gotujemy tylko kilka minut. Rozłóż jajko łyżką cedzakową na sitku, pozwól wodzie spłynąć.
7. Na przygotowaną bagietkę rozprowadzamy 1 łyżkę smażonego szpinaku , na wierzchu kawałek boczku , na wierzchu jajko w koszulce i na koniec polej wszystko sosem holenderskim.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy