skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój bagietkę na kawałki (o grubości około 6-7 cm), odwróć i odetnij górę.
2. Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy na mieszance oliwy z oliwek i masła. Dodaj szpinak, sól i pieprz do cebuli, smaż, aż liście będą miękkie.
3. Zawartość patelni wyjmujemy do osobnego pojemnika i smażymy cienkie paski boczku.
4. Na tłuszczu pozostałym po boczku smażyć kawałki bagietki, dociskając kawałki szpatułką, nadając im bardziej płaski kształt.
5. Ubij żółtka blenderem, dodając sól, sok z cytryny i paprykę. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i dodaj je do żółtek, ponownie ubij. Wlej sos do rondla i podgrzej w łaźni wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmij patelnię i ostudź SOS.
6. Innym składnikiem kanapki jest jajko w koszulce. Takie jajko jest gotowane bez skorupy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy. Rozbij jajko do kubka, wlej do wrzącej wody. W rezultacie żółtko nie powinno być strome, więc gotujemy tylko kilka minut. Rozłóż jajko łyżką cedzakową na sitku, pozwól wodzie spłynąć.
7. Na przygotowaną bagietkę rozprowadzamy 1 łyżkę smażonego szpinaku , na wierzchu kawałek boczku , na wierzchu jajko w koszulce i na koniec polej wszystko sosem holenderskim.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g