skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj bezę, dla której ubij białka na stromą pianę, stopniowo wprowadzaj cukier.
2. Na pergaminie z torebki cukierniczej wyciśnij przyszłą bezę. Suszyć ciasta w piekarniku w temperaturze 75 stopni przez 1,5-2 godziny.
3. Do śmietany za pomocą blendera ubij cukier z jajkami, dodaj ciepłe mleko i cukier waniliowy. Po zagotowaniu gotuj, ciągle mieszając, przez 7 minut.
4. Ubij miękkie masło blenderem i stopniowo wprowadzaj do schłodzonego mleka z jajkami, nie przestając ubijać.
5. Złóż ciasto. Połóż warstwę bezy na talerzu, posmaruj każdą bezę kremem na dole i na górze. Połóż kolejną warstwę bezy ze śmietaną i tak dalej. Uformuj zjeżdżalnię.
6. Rozpuść czekoladę w odrobinie mleka i udekoruj ciasto.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g