ciasto wrak bezy z kremem maślanym

wspaniały deser na rodzinne przyjęcie herbaciane. Zaskocz swoich krewnych! Ten przysmak doskonale łączy bezę i krem "Charlotte". Gotowanie nie jest trudne i nie jest zbyt czasochłonne, ale okazuje się bardzo smaczne i nietypowe.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 67 % 45 g
366 kcal
IG: 2 / 2 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Najpierw przygotuj bezę, dla której ubij białka na stromą pianę, stopniowo wprowadzaj cukier.
2. Na pergaminie z torebki cukierniczej wyciśnij przyszłą bezę. Suszyć ciasta w piekarniku w temperaturze 75 stopni przez 1,5-2 godziny.
3. Do śmietany za pomocą blendera ubij cukier z jajkami, dodaj ciepłe mleko i cukier waniliowy. Po zagotowaniu gotuj, ciągle mieszając, przez 7 minut.
4. Ubij miękkie masło blenderem i stopniowo wprowadzaj do schłodzonego mleka z jajkami, nie przestając ubijać.
5. Złóż ciasto. Połóż warstwę bezy na talerzu, posmaruj każdą bezę kremem na dole i na górze. Połóż kolejną warstwę bezy ze śmietaną i tak dalej. Uformuj zjeżdżalnię.
6. Rozpuść czekoladę w odrobinie mleka i udekoruj ciasto.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy