skład / składniki
metoda gotowania
nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu:
- przygotuj bulion: zanurz kurczaka we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez 30 minut;
- do gotowego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki;
- oddziel mięso od kości i za pomocą blendera posiekaj razem z gotowanymi ziemniakami (aby proces przebiegał lepiej, dodaj kilka łyżek bulionu);
- rozłóż powstałe puree na patelni z bulionem, dodaj sól i pieprz, gotuj przez 5-10 minut;
- w blenderze zmielimy zielony groszek, dodajemy mąkę i mleko, ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji;
- dodaj puree z groszku do zupy i gotuj przez 5 minut;
- ostatnią rzeczą, którą dodajemy , jest wstępnie starta marchewka i posiekana cebula smażona na oleju roślinnym (dla dzieci siekam te warzywa w blenderze);
- doprowadzić do wrzenia przez 3-5 minut, wlać na porcje i udekorować ziołami, podawać.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g