skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie kąpieli wodnej. Będziemy go potrzebować do przygotowania sosu. Podpalamy garnek z wodą. Podczas gdy woda się nagrzewa, rozpuść masło.
dodaj żółtka do rondla, po oddzieleniu ich od białek, wlej ocet winny. Kładziemy rondel na garnku z wrzącą wodą i zaczynamy ubijać trzepaczką, aż żółtka zamienią się w kremową bujną masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej stopione masło cienkim strumieniem.
kontynuuj mieszanie, aby jajka dobrze połączyły się z masłem, a sos był jednorodny. Zostawiamy rondel w ciepłej kąpieli wodnej-pomoże utrzymać sos w temperaturze pokojowej. SOS doprawiamy szczyptą soli, zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy trzepaczką.
podgrzej patelnię na ogniu, dodaj olej roślinny, smaż plastry szynki na złoty kolor.
na pozostałym oleju usmaż bułki po obu stronach (po przecięciu każdej na pół), aby wchłonęły zapach szynki.
zagotuj wodę w małym rondlu, dodaj trochę octu, aby jajko w koszulce szybko się związało. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz trochę ogień, Utwórz wir, mieszając wodę trzepaczką. Jajko (każde osobno, po jednym) rozbija się na filiżankę, ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie opuść filiżankę na patelnię tak nisko, aby dotykała wody i szybkim ruchem wlej jajko do wody. Kiedy jajko znajdzie się na powierzchni, będzie to wskazywać na jego gotowość. Usuwamy z wody łyżką cedzakową i przenosimy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar wilgoci.
zbieramy kanapki: połóż kawałek smażonego boczku na połówkach angielskich muffinek , jajko na wierzchu, lekko je soląc i zakończ kanapkę sosem (ważne jest, aby przykryć jajko sosem za jednym razem).
Królewskie śniadanie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g