Egg Benedict autorstwa Gordona Ramsaya

Królewskie śniadanie na specjalną okazję. Po prostu niesamowite! Niezależnie od tego, czy chcesz zaskoczyć rodzinę, czy zorganizować romantyczne śniadanie dla współmałżonka, ten przepis jest właśnie tym, czego potrzebujesz! Jajka po benedyktyńsku wyglądają bardzo pięknie i apetycznie. Stworzenie tego kulinarnego arcydzieła wymaga trochę pracy i zajmie trochę czasu. Dlatego takie śniadania nie są na co dzień, ale na specjalne okazje.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 35 % 16 g
249 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przygotowanie kąpieli wodnej. Będziemy go potrzebować do przygotowania sosu. Podpalamy garnek z wodą. Podczas gdy woda się nagrzewa, rozpuść masło.

dodaj żółtka do rondla, po oddzieleniu ich od białek, wlej ocet winny. Kładziemy rondel na garnku z wrzącą wodą i zaczynamy ubijać trzepaczką, aż żółtka zamienią się w kremową bujną masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej stopione masło cienkim strumieniem.

kontynuuj mieszanie, aby jajka dobrze połączyły się z masłem, a sos był jednorodny. Zostawiamy rondel w ciepłej kąpieli wodnej-pomoże utrzymać sos w temperaturze pokojowej. SOS doprawiamy szczyptą soli, zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy trzepaczką.

podgrzej patelnię na ogniu, dodaj olej roślinny, smaż plastry szynki na złoty kolor.

na pozostałym oleju usmaż bułki po obu stronach (po przecięciu każdej na pół), aby wchłonęły zapach szynki.

zagotuj wodę w małym rondlu, dodaj trochę octu, aby jajko w koszulce szybko się związało. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz trochę ogień, Utwórz wir, mieszając wodę trzepaczką. Jajko (każde osobno, po jednym) rozbija się na filiżankę, ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie opuść filiżankę na patelnię tak nisko, aby dotykała wody i szybkim ruchem wlej jajko do wody. Kiedy jajko znajdzie się na powierzchni, będzie to wskazywać na jego gotowość. Usuwamy z wody łyżką cedzakową i przenosimy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar wilgoci.

zbieramy kanapki: połóż kawałek smażonego boczku na połówkach angielskich muffinek , jajko na wierzchu, lekko je soląc i zakończ kanapkę sosem (ważne jest, aby przykryć jajko sosem za jednym razem).

Królewskie śniadanie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy