dziki ryż do dekoracji jak gotować pyszne

Prosty, pyszny, aromatyczny ryż do dekoracji! Gotuj i smakuj! Dziki ryż z suszonymi grzybami to świetny dodatek do każdego mięsa! Gotuje się szybko i natychmiast na patelni. Bardzo wygodne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 63 % 19 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Dobrze opłucz grzyby i zalej je gorącą wodą, pozwól im się namoczyć. Opłucz ryż.
2. Oczyść warzywa. Pokrój cebulę i marchewkę w paski.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Ułóż cebulę i marchewkę i smaż na dużym ogniu przez 3 minuty.
4. Dodaj ryż. Wymieszać. Spraw, aby ogień był mały, dodaj grzyby z wodą, w której zostały zaparzone. Dodaj wrzącą wodę tak, aby była o 5 mm wyższa niż ryż. dodaj zioła, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.
5. Przykryj ryż grzybami i pozostaw na małym ogniu na 30-40 minut. I gotowe.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Dziki ryż - 357   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy