dziki ryż do dekoracji jak gotować pyszne
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze opłucz grzyby i zalej je gorącą wodą, pozwól im się namoczyć. Opłucz ryż.
2. Oczyść warzywa. Pokrój cebulę i marchewkę w paski.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Ułóż cebulę i marchewkę i smaż na dużym ogniu przez 3 minuty.
4. Dodaj ryż. Wymieszać. Spraw, aby ogień był mały, dodaj grzyby z wodą, w której zostały zaparzone. Dodaj wrzącą wodę tak, aby była o 5 mm wyższa niż ryż. dodaj zioła, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.
5. Przykryj ryż grzybami i pozostaw na małym ogniu na 30-40 minut. I gotowe.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Dziki ryż - 357 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g