skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz ryż i namocz go w zimnej wodzie przez 15 minut.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Pokrój miąższ w kostkę (Francuzi nazywają to concasse). Obierz cebulę i czosnek i pokrój w kostkę(cebula dość drobno, czosnek bardzo drobno). Cukinię pokroić w plasterki, a marchewkę w kostkę (mniej więcej jak cebulę).
3. W grubościennym rondlu (kocioł, gęsi kaczątko) dobrze rozgrzej olej. Dodaj cebulę i kurkumę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 1-2 minuty (patrz, aby cebula się nie przypaliła).
4. Dodaj czosnek, kminek, kolendrę i mak do cebuli. Wymieszaj i przytrzymaj lekko pod pokrywką ,aby dobrze się rozgrzać (czosnek nie powinien się zrumienić, w przeciwnym razie będzie gorzki). Sól do smaku.
5. Odcedź wodę z ryżu. Dodaj ryż do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu-smaż, aż będzie przezroczysty.
5. Dodaj bulion (wodę) i liść laurowy. Sól do smaku. Zmniejsz ogień do średniego lub małego i gotuj pod przykryciem przez 7-10 minut.
6. Dodaj marchewkę, cukinię i pomidory. Sól do smaku. Rozłóż równą warstwę na wierzchu(nie mieszaj). Gotuj (tomite) pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Odstaw na chwilę pod pokrywką, wymieszaj, rozsyp na talerzach. Podczas serwowania posyp płatkami kokosowymi.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal / 100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Dziki ryż - 357 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g