dziki ryż z warzywami

pilaw z dzikiego ryżu z warzywami jest dobry na czczo lub jako dodatek! Taki ryż to świetny weekendowy obiad lub lunch. Kto nie wierzy, przygotuje i sprawdzi.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 70 % 14 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Opłucz ryż i namocz go w zimnej wodzie przez 15 minut.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Pokrój miąższ w kostkę (Francuzi nazywają to concasse). Obierz cebulę i czosnek i pokrój w kostkę(cebula dość drobno, czosnek bardzo drobno). Cukinię pokroić w plasterki, a marchewkę w kostkę (mniej więcej jak cebulę).
3. W grubościennym rondlu (kocioł, gęsi kaczątko) dobrze rozgrzej olej. Dodaj cebulę i kurkumę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 1-2 minuty (patrz, aby cebula się nie przypaliła).
4. Dodaj czosnek, kminek, kolendrę i mak do cebuli. Wymieszaj i przytrzymaj lekko pod pokrywką ,aby dobrze się rozgrzać (czosnek nie powinien się zrumienić, w przeciwnym razie będzie gorzki). Sól do smaku.
5. Odcedź wodę z ryżu. Dodaj ryż do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu-smaż, aż będzie przezroczysty.
5. Dodaj bulion (wodę) i liść laurowy. Sól do smaku. Zmniejsz ogień do średniego lub małego i gotuj pod przykryciem przez 7-10 minut.
6. Dodaj marchewkę, cukinię i pomidory. Sól do smaku. Rozłóż równą warstwę na wierzchu(nie mieszaj). Gotuj (tomite) pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Odstaw na chwilę pod pokrywką, wymieszaj, rozsyp na talerzach. Podczas serwowania posyp płatkami kokosowymi.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal / 100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Dziki ryż - 357   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy