skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj po jednym jajku, ciągle mieszając, wlej trochę mleka, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj resztę mleka, olej roślinny.
Krok 3:
Dostajemy ciasto na naleśniki
Krok 4:
Szpinak dokładnie umyj
Krok 5:
Gotuj szpinak przez 1-2 minuty w lekko osolonej przegotowanej wodzie
Krok 6:
Wrzucić do durszlaka, wycisnąć wodę pozostałą w szpinaku
Krok 7:
Ubij w blenderze. Ja po blenderze, dla gładkości, ubity szpinak jeszcze potarłam w moździerzu
Krok 8:
Dodaj puree szpinakowe do ciasta naleśnikowego
Krok 9:
Ciasto naleśnikowe ze szpinakiem
Krok 10:
Namaść rozgrzaną patelnię olejem roślinnym i wlać ciasto naleśnikowe ze szpinakiem
Krok 11:
Przygotuj naleśniki szpinakowe
Krok 12:
Do nadzienia w misce zetrzyj ser, jajka, czosnek
Krok 13:
Posiekaj orzechy
Krok 14:
Do masy jajeczno-serowej dodaj posiekane orzechy, śmietanę lub majonez. Dokładnie wymieszaj.Użyj soli, koncentrując się na smaku sera.
Krok 15:
Namaść naleśniki nadzieniem
Krok 16:
Nadziewane naleśniki zwiń w rolkę.
Krok 17:
Przed jedzeniem trzymaj w lodówce przez 3-4 godziny
Krok 18:
Naleśniki szpinakowe z nadzieniem serowym
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g