naleśniki ze szpinakiem nadziewane serem, czosnkiem i orzechami

zielone naleśniki zaskoczą swoim kolorem i smakiem każdego smakosza! Przepis zawiera 100 g mrożonego szpinaku. Użyłem świeżego szpinaku i okazało się więcej niż norma około 200 g, dlatego okazało się, że nie jest jasnozielony, ale głęboko zielony, z wyraźnym smakiem szpinaku. Do nadzienia dodałam garść orzechów włoskich, które dodały cudownego orzechowego akcentu.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 38 % 15 g
222 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj po jednym jajku, ciągle mieszając, wlej trochę mleka, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj resztę mleka, olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dostajemy ciasto na naleśniki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szpinak dokładnie umyj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj szpinak przez 1-2 minuty w lekko osolonej przegotowanej wodzie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzucić do durszlaka, wycisnąć wodę pozostałą w szpinaku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij w blenderze. Ja po blenderze, dla gładkości, ubity szpinak jeszcze potarłam w moździerzu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj puree szpinakowe do ciasta naleśnikowego

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto naleśnikowe ze szpinakiem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Namaść rozgrzaną patelnię olejem roślinnym i wlać ciasto naleśnikowe ze szpinakiem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj naleśniki szpinakowe

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia w misce zetrzyj ser, jajka, czosnek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaj orzechy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do masy jajeczno-serowej dodaj posiekane orzechy, śmietanę lub majonez. Dokładnie wymieszaj.Użyj soli, koncentrując się na smaku sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Namaść naleśniki nadzieniem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nadziewane naleśniki zwiń w rolkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed jedzeniem trzymaj w lodówce przez 3-4 godziny

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Naleśniki szpinakowe z nadzieniem serowym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy