skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty
Krok 2:
Gotuj krewetki, obierz je
Krok 3:
Smażyć grzyby (u mnie pieczarki) razem z cebulą
Krok 4:
Gotuj jajka
Krok 5:
Czyścimy je
Krok 6:
Pokrój paprykę w paski
Krok 7:
Posiekaj zieleninę
Krok 8:
Kiełkująca soczewica przygotowywana do sałatki
Krok 9:
Posiekaj losowo seler
Krok 10:
Zbieranie sałatki. Połóż warzywa na naczyniu, pieprz na wierzchu.
Krok 11:
Pieczarki z cebulą, seler
Krok 12:
Dodaj krewetki
Krok 13:
Ułóż kiełkującą soczewicę na wierzchu
Krok 14:
A teraz wkładamy czerwone małe pomidorki koktajlowe
Krok 15:
Pokrój jajka na połówki i udekoruj nimi sałatkę.
Krok 16:
Wymieszaj olej roślinny, sól i sok z cytryny, obficie polej naszą sałatkę i podawaj, uzyskaj apetyt!
gotuj krewetki, jajka, smaż grzyby z cebulą, pokrój wszystkie produkty na przemian (jajka, pomidory, zioła, seler), udekoruj sałatkę według własnego uznania. Pierwsza warstwa to warzywa, druga to papryka, trzecia to grzyby z cebulą, czwarta to seler, piąta to kiełkująca soczewica, szósta to pomidory koktajlowe, siódma to jaja przepiórcze. Do sosu wymieszaj olej roślinny, sól i sok z cytryny. Doprawiamy sałatkę i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g