Sałatka z kiełków warzywnych z kiełkującą soczewicą

kiełkująca soczewica jest przydatna dla zdrowia! Sałatki z kiełkującą soczewicą są bardzo pożywne i zdrowe. Soczewica-czarna & quot; bieługa & quot; najbardziej uwodzicielska, przypomina kawior tej ryby, ale kiełkowanie jest dobre, ponieważ błonnik w niej jest o 1 procent większy niż zwykle, to samo dzieje się z witaminą C(tylko w soczewicy,inne rośliny strączkowe nie dają takich wyników).Postanowiłem więc zorganizować święto zdrowia. Sałatka okazała się niezwykła w smaku, nawet nie zrozumiałem od razu, jaki to nowy smak pojawił się, ale potem go zaakceptowałem i z przyjemnością przedstawiłem go moim krewnym. Dziś ci go ofiaruję. Spróbuj i zdobądź ładunek nowej siły i energii!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 25 % 6 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj krewetki, obierz je

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć grzyby (u mnie pieczarki) razem z cebulą

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj jajka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czyścimy je

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój paprykę w paski

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj zieleninę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiełkująca soczewica przygotowywana do sałatki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj losowo seler

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbieranie sałatki. Połóż warzywa na naczyniu, pieprz na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczarki z cebulą, seler

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj krewetki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż kiełkującą soczewicę na wierzchu

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    A teraz wkładamy czerwone małe pomidorki koktajlowe

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój jajka na połówki i udekoruj nimi sałatkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj olej roślinny, sól i sok z cytryny, obficie polej naszą sałatkę i podawaj, uzyskaj apetyt!

gotuj krewetki, jajka, smaż grzyby z cebulą, pokrój wszystkie produkty na przemian (jajka, pomidory, zioła, seler), udekoruj sałatkę według własnego uznania. Pierwsza warstwa to warzywa, druga to papryka, trzecia to grzyby z cebulą, czwarta to seler, piąta to kiełkująca soczewica, szósta to pomidory koktajlowe, siódma to jaja przepiórcze. Do sosu wymieszaj olej roślinny, sól i sok z cytryny. Doprawiamy sałatkę i podajemy do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy