Sałatka aveluk
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wytnij aveluk nożyczkami
Krok 3:
Konieczne jest przetworzenie aveluk, tak jak w zupie puree: po raz pierwszy spłucz z kurzu, po raz drugi pozostaw w nowej porcji ciepłej wody na pół godziny,
Krok 4:
A już, po raz trzeci wlewając wodę do garnka i dodając czosnek,
Krok 5:
Gotuj przez 30 minut po gotowaniu na małym ogniu, aż będzie miękki
Krok 6:
(aveluk staje się miękki, ale niestrawiony).
Krok 7:
Sól
Krok 8:
Tak przetworzone liście aveluka wrzuć do durszlaka, ostudź,
Krok 9:
Pokroić na małe kawałki
Krok 10:
Usmaż cebulę
Krok 11:
Dodaj posiekaną kolendrę
Krok 12:
Wyciskany czosnek
Krok 13:
Orzechy włoskie
Krok 14:
Wstępnie smażona, schłodzona cebula
Krok 15:
I majonez.
Krok 16:
Sól, pieprz, wymieszaj sałatkę. Udekoruj orzechami włoskimi i, jeśli to możliwe, ziarnami granatu.
przeciwnikom majonezu dam znać, że to mój pomysł i możesz go nie zdobyć (chociaż przegrasz na podniebieniu). W takim przypadku zwiększ ilość oleju roślinnego do smażenia cebuli do 4-5 łyżek. Ta zieleń "uwielbia" olej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Aveluk - 19 kcal/100g