Sałatka aveluk
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Wytnij aveluk nożyczkami
Krok 3:

Konieczne jest przetworzenie aveluk, tak jak w zupie puree: po raz pierwszy spłucz z kurzu, po raz drugi pozostaw w nowej porcji ciepłej wody na pół godziny,
Krok 4:

A już, po raz trzeci wlewając wodę do garnka i dodając czosnek,
Krok 5:

Gotuj przez 30 minut po gotowaniu na małym ogniu, aż będzie miękki
Krok 6:

(aveluk staje się miękki, ale niestrawiony).
Krok 7:

Sól
Krok 8:

Tak przetworzone liście aveluka wrzuć do durszlaka, ostudź,
Krok 9:

Pokroić na małe kawałki
Krok 10:

Usmaż cebulę
Krok 11:
Dodaj posiekaną kolendrę
Krok 12:

Wyciskany czosnek
Krok 13:

Orzechy włoskie
Krok 14:

Wstępnie smażona, schłodzona cebula
Krok 15:

I majonez.
Krok 16:

Sól, pieprz, wymieszaj sałatkę. Udekoruj orzechami włoskimi i, jeśli to możliwe, ziarnami granatu.
przeciwnikom majonezu dam znać, że to mój pomysł i możesz go nie zdobyć (chociaż przegrasz na podniebieniu). W takim przypadku zwiększ ilość oleju roślinnego do smażenia cebuli do 4-5 łyżek. Ta zieleń "uwielbia" olej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Aveluk - 19 kcal/100g

