Sałatka aveluk

to, czego potrzeba dla kobiet poszczących!!!! Smak i łatwość przygotowania Jeśli interesuje Cię sama nazwa aveluk, przedstawiłem kilka informacji na jej temat w przepisie na zupę puree z aveluk . Dzisiaj chcę podzielić się przygotowaniem prostej, ale smacznej i zdrowej sałatki aveluk. A jednak, jeśli zobaczysz Ormianina na rynku sprzedającego dziwaczny warkocz, będziesz już wiedział, że to aveluk, nie przechodź, kupuj i gotuj dla zdrowia.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 32 % 8 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij aveluk nożyczkami

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Konieczne jest przetworzenie aveluk, tak jak w zupie puree: po raz pierwszy spłucz z kurzu, po raz drugi pozostaw w nowej porcji ciepłej wody na pół godziny,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A już, po raz trzeci wlewając wodę do garnka i dodając czosnek,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj przez 30 minut po gotowaniu na małym ogniu, aż będzie miękki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    (aveluk staje się miękki, ale niestrawiony).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak przetworzone liście aveluka wrzuć do durszlaka, ostudź,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokroić na małe kawałki

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usmaż cebulę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekaną kolendrę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyciskany czosnek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Orzechy włoskie

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wstępnie smażona, schłodzona cebula

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I majonez.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sól, pieprz, wymieszaj sałatkę. Udekoruj orzechami włoskimi i, jeśli to możliwe, ziarnami granatu.

przeciwnikom majonezu dam znać, że to mój pomysł i możesz go nie zdobyć (chociaż przegrasz na podniebieniu). W takim przypadku zwiększ ilość oleju roślinnego do smażenia cebuli do 4-5 łyżek. Ta zieleń "uwielbia" olej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy