Sałatka wątrobowa No bardzo
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
wątrobę bierzemy każdego, kto lubi moczyć-proszę, kupuję tylko wołowinę i gospodynię, więc jest zawsze świeża i nie gorzka.
więc zaczynamy
przetwarzamy wątrobę, odcinamy nadmiar filmu, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut
jajka gotujemy również do miękkości
marchewki, cebulę myjemy, obieramy, kroimy i podajemy na oleju roślinnym, doprawiamy solą do smaku
kto lubi grzyby-jest mile widziany, gotujemy je również, kroimy i smażymy na oleju roślinnym
mam dziś przygotowaną tę sałatkę bez grzybów (moja ich nie lubi), ale smakuje lepiej z grzybami.A więc spójrz według własnego uznania.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
jajka na twardo również pocieramy na drobnej tarce
wątroba jest również wcierana na grubej tarce(nie działa na drobnej tarce, konsystencja wątroby nie nadaje się do wcierania na drobnej tarce, ale wszystko można zmielić na robocie kuchennym
dekorujemy naszą sałatkę
w salaterce na dolnej warstwie kładziemy rozgotowane warzywa i grzyby
kładziemy na nich wątrobę
wszystko posmaruj lekko majonezem lub sosem śmietanowym
następnie włóż starte jajka, ponownie posmaruj majonezem lub sosem
i na samą górę posyp startym serem
dekorujemy według własnego uznania, zielenią, ziołami itp
posypałem śródziemnomorskie zioła na brzeg salaterki, uprzednio smarując majonezem.
Zdobądź apetyt!
więc zaczynamy
przetwarzamy wątrobę, odcinamy nadmiar filmu, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut
jajka gotujemy również do miękkości
marchewki, cebulę myjemy, obieramy, kroimy i podajemy na oleju roślinnym, doprawiamy solą do smaku
kto lubi grzyby-jest mile widziany, gotujemy je również, kroimy i smażymy na oleju roślinnym
mam dziś przygotowaną tę sałatkę bez grzybów (moja ich nie lubi), ale smakuje lepiej z grzybami.A więc spójrz według własnego uznania.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
jajka na twardo również pocieramy na drobnej tarce
wątroba jest również wcierana na grubej tarce(nie działa na drobnej tarce, konsystencja wątroby nie nadaje się do wcierania na drobnej tarce, ale wszystko można zmielić na robocie kuchennym
dekorujemy naszą sałatkę
w salaterce na dolnej warstwie kładziemy rozgotowane warzywa i grzyby
kładziemy na nich wątrobę
wszystko posmaruj lekko majonezem lub sosem śmietanowym
następnie włóż starte jajka, ponownie posmaruj majonezem lub sosem
i na samą górę posyp startym serem
dekorujemy według własnego uznania, zielenią, ziołami itp
posypałem śródziemnomorskie zioła na brzeg salaterki, uprzednio smarując majonezem.
Zdobądź apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g