gigantyczna kałamarnica smażona z cebulą i kwaśną śmietaną

soczysta kałamarnica w sosie śmietanowym-zaskocz swoich bliskich. Bardziej podoba mi się to danie na gorąco. Ale dokonam rezerwacji-dla amatora. Konsystencja może być trochę "gumowata", ale nadal jest pyszna. Czasami w sklepach można znaleźć filety z gigantycznej kałamarnicy Dalekiego Wschodu. Nie, to nie to samo, co zwykła mała kałamarnica. Jego przygotowanie wymaga pewnej specyfiki.
ParraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 12 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 25 % 4 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filety należy namoczyć sodą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze ugotuj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowane mięso kałamarnicy dobrze dzieli się na włókna

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż z cebulą

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę kwaśnej śmietany i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pyszne z ziołami

  7. Krok 7:

    Krok 7.

mięso kałamarnicy musi być moczone przez dłuższy czas. Aby to zrobić, łyżeczkę sody rozcieńcza się w litrze wody i pozostawia w niej filet (można zamrozić) na kilka godzin, można to zrobić na noc.

następnie w tej samej wodzie ( lub świeżej z nową porcją sody) gotuj przez 2-3 minuty. Bądź ostrożny-na raz będzie dużo piany. Poczujesz nieprzyjemny zapach amoniaku-wszystko jest w porządku, tak powinno być. Właśnie to gotujemy.
następnie kałamarnica jest chłodzona powietrzem (robię to w durszlaku).
teraz możesz pokroić go w paski, a po posoleniu i pieprzu podsmażyć z cebulą.
kiedy mięso (lub ryba? Kto wie?) smażymy, dodajemy pół szklanki śmietany. Nie trzeba go napełniać patelnią, powinien pasować do naczynia i nie tworzyć nadmiaru płynu. Kilka minut pod pokrywką-a gigantyczną kałamarnicę można podawać na stole, zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy