skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mięso kałamarnicy musi być moczone przez dłuższy czas. Aby to zrobić, łyżeczkę sody rozcieńcza się w litrze wody i pozostawia w niej filet (można zamrozić) na kilka godzin, można to zrobić na noc.
następnie w tej samej wodzie ( lub świeżej z nową porcją sody) gotuj przez 2-3 minuty. Bądź ostrożny-na raz będzie dużo piany. Poczujesz nieprzyjemny zapach amoniaku-wszystko jest w porządku, tak powinno być. Właśnie to gotujemy.
następnie kałamarnica jest chłodzona powietrzem (robię to w durszlaku).
teraz możesz pokroić go w paski, a po posoleniu i pieprzu podsmażyć z cebulą.
kiedy mięso (lub ryba? Kto wie?) smażymy, dodajemy pół szklanki śmietany. Nie trzeba go napełniać patelnią, powinien pasować do naczynia i nie tworzyć nadmiaru płynu. Kilka minut pod pokrywką-a gigantyczną kałamarnicę można podawać na stole, zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g