czeczeński czepalgasz w maśle z twarogiem

Miękkie i delikatne tortille nadziewane solonym twarogiem. Ciasta po posmarowaniu olejem są bardzo miękkie i delikatne, jedzenie to przyjemność. Bardzo smaczne!
ElsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 45 % 20 g
244 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.

1. Przesiej mąkę do dużej filiżanki, zrób lejek i wlej 1 łyżeczkę.sól.
2. Dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego kefiru. soda z wierzchem, wymieszaj.
3. Wlać do mąki i zagnieść ręką miękkie ciasto.
4. Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut.

5. Zajmijmy się nadzieniem. Twaróg (nie słony lub lekko solony; jeśli twaróg jest słony, należy go zalać ciepłą przegotowaną wodą i pozostawić na 1 godzinę lub dłużej, a następnie wycisnąć) zmielić, dodać jajka, sól do smaku i posiekaną zieloną cebulę (im więcej cebuli, tym smaczniejsze nadzienie).

6. Podziel ciasto na małe kulki - 10-12 sztuk.
7. Spłaszcz do 1 cm grubości.
8. Połóż na środku 2,5 łyżki.l. nadzienie.
9. Ściśnij krawędzie węzłem nad nadzieniem, tworząc kulkę z nadzieniem w środku.
10. Weź kulkę ,rozwałkuj wałkiem do ciasta (jeśli ciasto pęka, w porządku)i umieść na suchej, rozgrzanej patelni i natychmiast przykryj. 11. Ogień jest średni. Smaż tortille przez 2-2, 5 minuty z jednej strony, zdejmij pokrywkę, Odwróć na drugą stronę,ale bez pokrywki przez 2-2, 5 minuty.
12. Połóż gotowe ciasta na talerzu, przykryj ręcznikiem. Można złożyć w rondel z pokrywką.
13. Po usmażeniu ostatniej tortilli umyj patelnię, dodaj wodę i ponownie podpal, aż woda będzie gorąca. Bierzemy ciasto, zanurzamy w gorącej wodzie z obu stron.
14. I kładziemy na rozsmarowanym roztopionym maśle. Nasmaruj samą tortillę 2-3 łyżkami. l odpływ.masła i tak zrobić ze wszystkimi tortillami.
15. Gotowe tortille pokroić na segmenty

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy