skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Przesiej mąkę do dużej filiżanki, zrób lejek i wlej 1 łyżeczkę.sól.
2. Dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego kefiru. soda z wierzchem, wymieszaj.
3. Wlać do mąki i zagnieść ręką miękkie ciasto.
4. Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut.
5. Zajmijmy się nadzieniem. Twaróg (nie słony lub lekko solony; jeśli twaróg jest słony, należy go zalać ciepłą przegotowaną wodą i pozostawić na 1 godzinę lub dłużej, a następnie wycisnąć) zmielić, dodać jajka, sól do smaku i posiekaną zieloną cebulę (im więcej cebuli, tym smaczniejsze nadzienie).
6. Podziel ciasto na małe kulki - 10-12 sztuk.
7. Spłaszcz do 1 cm grubości.
8. Połóż na środku 2,5 łyżki.l. nadzienie.
9. Ściśnij krawędzie węzłem nad nadzieniem, tworząc kulkę z nadzieniem w środku.
10. Weź kulkę ,rozwałkuj wałkiem do ciasta (jeśli ciasto pęka, w porządku)i umieść na suchej, rozgrzanej patelni i natychmiast przykryj. 11. Ogień jest średni. Smaż tortille przez 2-2, 5 minuty z jednej strony, zdejmij pokrywkę, Odwróć na drugą stronę,ale bez pokrywki przez 2-2, 5 minuty.
12. Połóż gotowe ciasta na talerzu, przykryj ręcznikiem. Można złożyć w rondel z pokrywką.
13. Po usmażeniu ostatniej tortilli umyj patelnię, dodaj wodę i ponownie podpal, aż woda będzie gorąca. Bierzemy ciasto, zanurzamy w gorącej wodzie z obu stron.
14. I kładziemy na rozsmarowanym roztopionym maśle. Nasmaruj samą tortillę 2-3 łyżkami. l odpływ.masła i tak zrobić ze wszystkimi tortillami.
15. Gotowe tortille pokroić na segmenty
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g