Arisa z płatków owsianych

kraje Wschodu walczą o to danie. Naucz się i uczyń go swoim! Szybkość gotowania i smak.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 38 % 6 g
82 kcal
IG: 0 / 67 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz kurczaka i ugotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać bulion i ugotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj płatki.

Arisa ormiańska (tradycyjna)

ugotuj tuszę kurczaka, oddziel kości i pokrój na kawałki. Wlej wstępnie namoczone duże płatki pszenne do wrzącego bulionu, dodaj kawałki kurczaka i kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Gdy tylko owsianka zgęstnieje, ubij ją blenderem lub veselką i kontynuuj gotowanie, aż produkty zmienią się w jednorodną lepką masę. Po soli.
osobno podawaj cebulę smażoną z masłem lub po prostu ghee. Polej nim każde danie. W razie potrzeby możesz dodać cynamon.
Arisa to pyszna owsianka. Ale gotuje się przez bardzo długi czas (5-6 godzin). Konieczne jest, aby cały czas przeszkadzać, aby się nie spalić. W dzisiejszych czasach nie ma ochoty spędzać tyle czasu w kuchni (nasze ulubione babcie były bardziej cierpliwe niż my).

chcę zasugerować mój przepis na arisę
.
ugotuj kurczaka, pokrój na kawałki. Włóż kawałki kurczaka do odcedzonego wrzącego bulionu i wlej płatki owsiane (Hercules). Po uruchomieniu owsianki gotuj przez 15-25 minut na małym ogniu. Podawaj również, polewając cebulą, roztopionym masłem lub po prostu masłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy