skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Arisa ormiańska (tradycyjna)
ugotuj tuszę kurczaka, oddziel kości i pokrój na kawałki. Wlej wstępnie namoczone duże płatki pszenne do wrzącego bulionu, dodaj kawałki kurczaka i kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Gdy tylko owsianka zgęstnieje, ubij ją blenderem lub veselką i kontynuuj gotowanie, aż produkty zmienią się w jednorodną lepką masę. Po soli.
osobno podawaj cebulę smażoną z masłem lub po prostu ghee. Polej nim każde danie. W razie potrzeby możesz dodać cynamon.
Arisa to pyszna owsianka. Ale gotuje się przez bardzo długi czas (5-6 godzin). Konieczne jest, aby cały czas przeszkadzać, aby się nie spalić. W dzisiejszych czasach nie ma ochoty spędzać tyle czasu w kuchni (nasze ulubione babcie były bardziej cierpliwe niż my).
chcę zasugerować mój przepis na arisę
.
ugotuj kurczaka, pokrój na kawałki. Włóż kawałki kurczaka do odcedzonego wrzącego bulionu i wlej płatki owsiane (Hercules). Po uruchomieniu owsianki gotuj przez 15-25 minut na małym ogniu. Podawaj również, polewając cebulą, roztopionym masłem lub po prostu masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g