zupa morelowa
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
moim zdaniem przepis na zupę z moreli jest dość pracochłonny, ale nie skomplikowany. Ze wskazanych składników zupy uzyskuje się standardowe 4 porcje.
pierwsze smardze pojawiają się po opadnięciu ostatniego śniegu późną wiosną.
zebrane morele są myte pod wodą przez dziesięć minut. Grubo posiekaj grzyby, zalej szklanką zimnej wody, dodaj goździki i sól, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
po usunięciu moreli z pieca pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
następnie dodaj cukier i smaż przez kolejne 10 minut.
wlej sherry i gotuj, aż zapach alkoholu całkowicie zniknie.
dodaj bulion z kurczaka do powstałej mieszanki i gotuj przez pół godziny na najniższym możliwym ogniu.
z patelni z morelami wyjmujemy kilka grzybów, a resztę wlewamy do bulionu z kurczaka.
następnie dodaj gałkę muszkatołową i sól i zagotuj-zupa jest gotowa!
do zupy z moreli zwyczajowo robi się grzanki.
opiekamy chleb, aż będzie chrupiący, wycinamy okrągłe grzanki, które należy posypać startym serem, a na wierzch posypujemy kilkoma smardzami.
powstałe kanapki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
nakryj do stołu i podawaj zupę z moreli razem z grzankami!
pierwsze smardze pojawiają się po opadnięciu ostatniego śniegu późną wiosną.
zebrane morele są myte pod wodą przez dziesięć minut. Grubo posiekaj grzyby, zalej szklanką zimnej wody, dodaj goździki i sól, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
po usunięciu moreli z pieca pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
następnie dodaj cukier i smaż przez kolejne 10 minut.
wlej sherry i gotuj, aż zapach alkoholu całkowicie zniknie.
dodaj bulion z kurczaka do powstałej mieszanki i gotuj przez pół godziny na najniższym możliwym ogniu.
z patelni z morelami wyjmujemy kilka grzybów, a resztę wlewamy do bulionu z kurczaka.
następnie dodaj gałkę muszkatołową i sól i zagotuj-zupa jest gotowa!
do zupy z moreli zwyczajowo robi się grzanki.
opiekamy chleb, aż będzie chrupiący, wycinamy okrągłe grzanki, które należy posypać startym serem, a na wierzch posypujemy kilkoma smardzami.
powstałe kanapki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
nakryj do stołu i podawaj zupę z moreli razem z grzankami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g