Zupa morelowa

pyszna zupa grzybowa z morelami z pewnością spodoba się całej rodzinie). Wynik Powiem szczerze, kiedy po raz pierwszy usłyszałem wyrażenie "zupa z moreli" byłem pewien, że to jakieś egzotyczne danie. Okazało się, że morele to zwykłe grzyby, ale i tak postanowiłem ugotować zupę.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 52 % 13 g
145 kcal
IG: 46 / 31 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
moim zdaniem przepis na zupę z moreli jest dość pracochłonny, ale nie skomplikowany. Ze wskazanych składników zupy uzyskuje się standardowe 4 porcje.
pierwsze smardze pojawiają się po opadnięciu ostatniego śniegu późną wiosną.
zebrane morele są myte pod wodą przez dziesięć minut. Grubo posiekaj grzyby, zalej szklanką zimnej wody, dodaj goździki i sól, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
po usunięciu moreli z pieca pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
następnie dodaj cukier i smaż przez kolejne 10 minut.
wlej sherry i gotuj, aż zapach alkoholu całkowicie zniknie.
dodaj bulion z kurczaka do powstałej mieszanki i gotuj przez pół godziny na najniższym możliwym ogniu.
z patelni z morelami wyjmujemy kilka grzybów, a resztę wlewamy do bulionu z kurczaka.
następnie dodaj gałkę muszkatołową i sól i zagotuj-zupa jest gotowa!
do zupy z moreli zwyczajowo robi się grzanki.
opiekamy chleb, aż będzie chrupiący, wycinamy okrągłe grzanki, które należy posypać startym serem, a na wierzch posypujemy kilkoma smardzami.
powstałe kanapki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
nakryj do stołu i podawaj zupę z moreli razem z grzankami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Smardze świeże - 27   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy