Ormiański pilaw bez mięsa z orkiszu-acharov Plav
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
moczyć orkisz przez 3 godziny w gorącej wodzie.
pokrój cebulę, grzyby, Duś je w niewielkiej ilości wody
opłucz orkisz, włóż do rondla, zalej gorącą wodą. Postaw na silny ogień. Gdy tylko woda zacznie się gotować, zmniejsz do małego ognia i gotuj do miękkości.
pół godziny przed gotowaniem przenieś grzyby z cebulą na patelnię z orkiszem, wymieszaj i gotuj pilaw na małym ogniu ,aż będzie całkowicie ugotowany (w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody).
podawaj jako dodatek do gotowanego kurczaka lub ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g