Ormiański pilaw bez mięsa z orkiszu-acharov Plav

Wspaniały pilaw z kaszy pszennej z kurczakiem i grzybami. Pilaw okazuje się znacznie smaczniejszy z bulionem z kurczaka. W oparciu o względy zdrowotne w przepisie dusiłem grzyby i cebulę. W razie potrzeby można je smażyć. Czas gotowania pilawu zależy od jakości orkiszu, dlatego trudno jest określić konkretny czas gotowania. Średnio gotuje się przez 1,5-2 godziny.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 58 % 15 g
127 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Orkisz (achar)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić cebulę i grzyby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj orkisz.

moczyć orkisz przez 3 godziny w gorącej wodzie.
pokrój cebulę, grzyby, Duś je w niewielkiej ilości wody
opłucz orkisz, włóż do rondla, zalej gorącą wodą. Postaw na silny ogień. Gdy tylko woda zacznie się gotować, zmniejsz do małego ognia i gotuj do miękkości.
pół godziny przed gotowaniem przenieś grzyby z cebulą na patelnię z orkiszem, wymieszaj i gotuj pilaw na małym ogniu ,aż będzie całkowicie ugotowany (w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody).
podawaj jako dodatek do gotowanego kurczaka lub ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy