Chuda dolma (Pasutz tolma)
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Weź kiszoną kapustę
Krok 3:
Do smażonej cebuli i koncentratu pomidorowego dodaj umytą soczewicę i kuskus (bulgur).
Krok 4:
Dodaj wstępnie zwilżoną i lekko ugotowaną fasolę i ciecierzycę.
Krok 5:
Dodaj zielenie.
Krok 6:
Umieść 2-3 łyżki. łyżki mielonego mięsa na liściu kapusty.
Krok 7:
Zawiń arkusz.
Krok 8:
Włóż do garnka.
Krok 9:
Dodaj pozostałą pastę pomidorową i olej roślinny.
Krok 10:
Połóż ucisk na wierzchu i gotuj na małym ogniu do miękkości (1,5-2 godziny).
namocz fasolę i ciecierzycę przez noc, włóż duże liście kiszonej kapusty do zimnej wody(jak w przypadku gołąbków).
usmaż cebulę w oleju roślinnym, dodaj koncentrat pomidorowy. Po podsmażeniu dodaj soczewicę, kuskus, gotowaną fasolę i ciecierzycę, drobno posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, koperek, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.
usuń liście kapusty z wody, umieść 1-2 łyżki na każdym liściu. łyżki mielonego mięsa, zawiń je w tolmę, włóż do rondla. Na koniec zalej patelnię wodą, przykryj ułożoną tolmę talerzem, zamknij pokrywkę i gotuj do miękkości (około 1-1,5 godziny).
tolmu podawaj na zimno.
usmaż cebulę w oleju roślinnym, dodaj koncentrat pomidorowy. Po podsmażeniu dodaj soczewicę, kuskus, gotowaną fasolę i ciecierzycę, drobno posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, koperek, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.
usuń liście kapusty z wody, umieść 1-2 łyżki na każdym liściu. łyżki mielonego mięsa, zawiń je w tolmę, włóż do rondla. Na koniec zalej patelnię wodą, przykryj ułożoną tolmę talerzem, zamknij pokrywkę i gotuj do miękkości (około 1-1,5 godziny).
tolmu podawaj na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g