Chuda dolma (Pasutz tolma)

pyszne danie bogate w białka i witaminy! Danie jest trochę obszerne, ale bardzo smaczne i zdrowe, dlatego głównie gotujemy na Nowy Rok i Wielkanoc.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 52 % 12 g
123 kcal
IG: 85 / 15 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź kiszoną kapustę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do smażonej cebuli i koncentratu pomidorowego dodaj umytą soczewicę i kuskus (bulgur).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wstępnie zwilżoną i lekko ugotowaną fasolę i ciecierzycę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zielenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść 2-3 łyżki. łyżki mielonego mięsa na liściu kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń arkusz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do garnka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pozostałą pastę pomidorową i olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ucisk na wierzchu i gotuj na małym ogniu do miękkości (1,5-2 godziny).

namocz fasolę i ciecierzycę przez noc, włóż duże liście kiszonej kapusty do zimnej wody(jak w przypadku gołąbków).
usmaż cebulę w oleju roślinnym, dodaj koncentrat pomidorowy. Po podsmażeniu dodaj soczewicę, kuskus, gotowaną fasolę i ciecierzycę, drobno posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, koperek, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.
usuń liście kapusty z wody, umieść 1-2 łyżki na każdym liściu. łyżki mielonego mięsa, zawiń je w tolmę, włóż do rondla. Na koniec zalej patelnię wodą, przykryj ułożoną tolmę talerzem, zamknij pokrywkę i gotuj do miękkości (około 1-1,5 godziny).
tolmu podawaj na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy