pierogi z porzeczkami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagnieść ciasto na mieszance mąki, soli i wody. Okaże się dla nas fajny i nie lepki. Przynajmniej takie ciasto potrzebujemy do dalszego gotowania. Po ugniataniu rozwałkuj do grubości centymetra. Wytnij z niego koła o średnicy 6 centymetrów.
jeśli kupiliśmy porzeczki ze sklepu, najprawdopodobniej są zamrożone. W żadnym wypadku nie używaj go do gotowania bez rozmrożenia. W temperaturze pokojowej porzeczki będą się podgrzewać nieco dłużej lub mniej niż pół godziny. Następnie bierzemy te jagody i nakładamy je na koła. Powinien wyjść gdzieś na łyżeczkę na kółko.
uzupełniamy nadzienie jagodowe cukrem, posypując je na wierzchu. Przyklej przegrzebki i włóż do wrzącej wody. Gdy tylko się tam pojawią, czekamy 12 minut, plus kilka minut, w zależności od liczby pierogów. Jednocześnie zmniejszamy temperaturę gotowania, aby wrząca woda przestała bulgotać w garnku, ale woda pozostała gorąca. Oto pierogi z porzeczkami i gotowe.
po prostu nie daj się zwieść ich rachunkom. W przeciwieństwie do pierogów z ziemniakami, te są pełne soku w środku!
jeśli kupiliśmy porzeczki ze sklepu, najprawdopodobniej są zamrożone. W żadnym wypadku nie używaj go do gotowania bez rozmrożenia. W temperaturze pokojowej porzeczki będą się podgrzewać nieco dłużej lub mniej niż pół godziny. Następnie bierzemy te jagody i nakładamy je na koła. Powinien wyjść gdzieś na łyżeczkę na kółko.
uzupełniamy nadzienie jagodowe cukrem, posypując je na wierzchu. Przyklej przegrzebki i włóż do wrzącej wody. Gdy tylko się tam pojawią, czekamy 12 minut, plus kilka minut, w zależności od liczby pierogów. Jednocześnie zmniejszamy temperaturę gotowania, aby wrząca woda przestała bulgotać w garnku, ale woda pozostała gorąca. Oto pierogi z porzeczkami i gotowe.
po prostu nie daj się zwieść ich rachunkom. W przeciwieństwie do pierogów z ziemniakami, te są pełne soku w środku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g