Sałatka z lisim ogonem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
ze śledzia musisz zrobić filet, usuwając wszystkie kości. Po drobno posiekaj filet.
zetrzyj ugotowane ziemniaki i marchewkę.
drobno posiekaj jajka na twardo, możesz je zetrzeć. Odłóż białka na bok ( trochę) - na pędzel na Lisim Ogonie.
pokrój grzyby i usmaż w rastit.olej.
drobno posiekaj cebulę i podsmaż, a następnie wymieszaj z grzybami i solą. Smażyć przenieść do innej patelni, spuścić nadmiar oleju.
posiekaj świeże zioła i zieloną cebulę.
ułóż sałatkę warstwami na płaskim talerzu w kształcie LISA:
śledź
szczypiorek
majonez
ziemniaki
majonez
pieczarki z cebulą
jaja
majonez
marchew
połóż posiekane białko jaja na czubku ogona lisa - będzie to Frędzel.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g