zupa wołowa shurpa z ziemniakami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
włóż kawałki wołowiny do kotła i napełnij zimną wodą, włóż do pieca.
usuń pianę z mięsa, dodaj koncentrat pomidorowy, Lavrushka, ziarna pieprzu.
zamknij pokrywkę, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
gdy mięso zostanie oddzielone od kości, kładziemy grubo posiekane warzywa-marchew, cebulę, paprykę.
po 5 minutach włóż grubo posiekane ziemniaki.
pieprz, sól, dodaj drobno posiekany czosnek, zioła, Lavrushka jeszcze raz.
zamknij pokrywkę, gotuj przez 40 minut.
jak tylko ziemniaki zostaną ugotowane, wyjmij je z pieca i nalegaj na kocioł shurpa przez 20 minut pod pokrywką.
podaje się shurpa wołową bez warzyw i mięsa. To znaczy rosół osobno, warzywa i mięso osobno. Chociaż możesz podawać razem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g