Zupa marynowana z flaków wołowych

niesamowicie pyszna zupa z warzywami i najdelikatniejszą wołowiną. Będziesz musiał majstrować przy tym daniu, ale jego delikatny smak będzie godną nagrodą za pracę, uzyskuje się pyszną marynatę.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 59 % 10 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

obrane flaki wołowe zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie spuść wodę, wrzucając flaki do durszlaka. Opłucz patelnię, ponownie zalej flaki zimną wodą i gotuj przez 10 minut. Tę procedurę należy powtórzyć 5 razy, aby odeprzeć nieprzyjemny zapach blizny. Możesz zacząć gotować flaki w małym rondlu, aby skrócić czas gotowania wody.
podczas gotowania flaków spłucz jęczmień i zalej zimną wodą. Możesz więc skrócić czas gotowania zbóż.
po raz piąty włóż flaki do rondla o odpowiedniej wielkości, zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
po godzinie odcedź dodaj jęczmień perłowy, po spuszczeniu z niego wody i gotuj przez kolejne 20 minut.
w tym czasie drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Najpierw podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 do 3 minut. Miłośnikom pikantnych polecam posypać cebulę na początku smażenia mieszanką czarnej, czerwonej i pachnącej papryki. Pokrój ziemniaki w kostkę, ogórki w półpierścienie (jeśli ogórki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki).
dodaj ziemniaki do gotującego się bulionu i gotuj przez kolejne 5 minut.
następnie dodaj ogórki i smażoną cebulę i marchewkę i gotuj przez kolejne 5-10 minut (do momentu ugotowania ziemniaków). Dodaj sól do smaku.
podawać z posiekanymi ziołami i klinem cytrynowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Flaki - 97   kcal/100g

Podobne przepisy