skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obrane flaki wołowe zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie spuść wodę, wrzucając flaki do durszlaka. Opłucz patelnię, ponownie zalej flaki zimną wodą i gotuj przez 10 minut. Tę procedurę należy powtórzyć 5 razy, aby odeprzeć nieprzyjemny zapach blizny. Możesz zacząć gotować flaki w małym rondlu, aby skrócić czas gotowania wody.
podczas gotowania flaków spłucz jęczmień i zalej zimną wodą. Możesz więc skrócić czas gotowania zbóż.
po raz piąty włóż flaki do rondla o odpowiedniej wielkości, zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
po godzinie odcedź dodaj jęczmień perłowy, po spuszczeniu z niego wody i gotuj przez kolejne 20 minut.
w tym czasie drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Najpierw podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 do 3 minut. Miłośnikom pikantnych polecam posypać cebulę na początku smażenia mieszanką czarnej, czerwonej i pachnącej papryki. Pokrój ziemniaki w kostkę, ogórki w półpierścienie (jeśli ogórki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki).
dodaj ziemniaki do gotującego się bulionu i gotuj przez kolejne 5 minut.
następnie dodaj ogórki i smażoną cebulę i marchewkę i gotuj przez kolejne 5-10 minut (do momentu ugotowania ziemniaków). Dodaj sól do smaku.
podawać z posiekanymi ziołami i klinem cytrynowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Flaki - 97 kcal/100g