wątróbka galaretowata

podaruj swoim domownikom niezwykłe danie z wątroby z grzybami. Pyszna galaretowata wątroba, proszę domowników!
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 26 % 5 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wątrobę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż grzyby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiażdż wątrobę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź bulion.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść żelatynę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do bulionu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pierwsza warstwa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Druga warstwa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzecia warstwa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Czwarta warstwa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Warstwy wypełniają Pojemnik.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlać bulion z żelatyną.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wstaw do lodówki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Bon appétit!

najpierw ugotuj wątrobę. Dodaj cebulę z marchewką i przyprawami do wody.

pokrój marchewki na połówki kół.

oczyszczone grzyby myjemy i smażymy na oleju z pieprzem i solą.

pokrój schłodzoną gotowaną wątrobę na małe kawałki.

odcedź bulion przez kilka warstw gazy, rozcieńcz żelatynę w bulionie.

bierzemy każdą pustą torebkę po soku, wkładamy do niej:

zieleń

marchew

grzyby

wątroba

zalej wszystko bulionem z żelatyną.

zamiast torby możesz użyć plastikowej butelki z przyciętym blatem o pojemności 2 litrów.

i włóż galaretowatą wątrobę do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy