placki ryżowe z owsianką z majonezem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
ugotuj ryż do miękkości i pozostaw pod przykryciem. Schłodzić ryż.
odcedź pozostałą wodę i ubij jajko, wymieszaj.
dodaj sól, sodę i czosnek 2 ząbki (zmiażdżone przez prasę czosnkową).
wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj mąkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię i rozłóż naleśniki łyżką.
kiedy placki z jednej strony się zrumienią – Odwróć.
gotowe naleśniki układamy na naczyniu i szybko, gdy są gorące, smarujemy majonezem i posypujemy pokruszonym czosnkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g